×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Rökt kycklingfilé med potatissallad

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Rökt kycklingfilé

  • 4 st. kycklingfilé av bröst
  • Vitlökspulver efter smak
  • Lökpulver efter smak
  • Paprikapulver efter smak
  • Chilipulver efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Salt efter smak

Potatissallad

  • 800 g. färdigkokt fast potatis
  • 1 st. syrligt äpple
  • 3 dl. gräddfil
  • 1 dl. majonnäs
  • 2 tsk. dijonsenap
  • 1 tsk. honung
  • 3 msk. finhackad gräslök
  • 2 st. pekfingrar med finhackad purjolök
  • Salt
  • Svartpeppar

Rökt kycklingfilé med potatissallad – Recept på mumsig sommarmat.

Rökt kycklingfilé med potatissallad - Recept på mumsig sommarmat. Du kan också servera det som en del av stor buffén med andra godsaker.
Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Inledning

Kycklingfilé och potatissallad är mumsig sommarmat. Men självklart kan du äta det året om. I detta receptet så har jag rökt kycklingfilén på min offset smoker. Jag använder mig här av bröstfilén.

När det kommer till att röka mat i offset smoker, så vill du eftersträva att hålla en viss temperatur. Men den kommer alltid dala upp och ner beroende på hur mycket ved du matar i eldkammaren och hur fort veden brinner upp. Du vill eftersträva en klar genomskinlig färg på röken. Eller en lätt blå eller lätt vit rök. Du vill absolut inte ha en tjockt vit eller grå/svart rök. Lita inte bara på den inbyggda termometern om det finns, utan ha gärna extra termometrar, så du kan mäta värmen på olika ställen i matkammaren. Se gärna min YouTube-video om där jag går igenom en termometer som jag själv använder. För kycklingfilé brukar jag eftersträva en temperatur om 120 grader i matkammaren där kycklingen tillagas.

Så här gör du rökt kycklingfilé på offset smokern

  1. Krydda kycklingen med salt, svartpeppar, vitlökspulver, lökpulver, chilipulver och paprikapulver.
  2. Tänd på veden i eldkammaren och sikta på att hålla en temperatur om 120 grader i själva matkammaren där kycklingen ska tillagas.
  3. Se även till så du har ett värmetåligt tråg eller skål som du fyller med vatten, för att addera fukt.
  4. När matkammaren kommit upp till 120 grader, så lägger du in kycklingen. Se gärna till så du har en termometer nära din kyckling. så att du kan följa matkammarens temperatur där kycklingen är placerad.
  5. Tillaga kycklingen tills den nått den innertemperatur om 72 grader. Mät med termometer. Om du går över temperaturen så blir den torr och det vill du inte med bröstfilén.
  6. När din rökta kycklingfilé är klar, så tar du ut den från matkammaren och låter den vila i minst 10 minuter innan du skär upp köttet. Du kan även servera den kall. Då skär du bara upp kycklingfilén när det är dags att servera.

Så här gör du potatissallad

  1. Lägg gräddfil, honung, dijonsenap och majonnäs i en bunke och vispa ihop dem ordentligt.
  2. Finhacka gräslöken. Purjolöken skär du som ett kryss längs stammen. Sedan sköljer du den så du får bort eventuell jord. Därefter skär du purjolöken i mindre strimlor.
  3. Addera gräslök och purjolök och rör om igen.
  4. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Skär den kokta potatisen i tärningar och hacka äpplet i små tärningar. Blanda varsamt runt med övriga ingredienser.

Servera din potatissallad med rökt kycklingfilé på var sin tallrik. Du kan ju använda bilden ovan som inspiration. Denna rätt är också perfekt att ha på buffén, tillsammans med en mängd andra plockrätter. Eller till picknicken. Potatissalladen kan du med fördel tillaga tidigare under dagen. Förvara den bara i kylskåp tills det är dags att äta. Det samma gäller även kycklingen. Den kan serveras kall, även om det är gott när den kommer direkt från smokern.

Förslag på öl att servera servera till rökt kycklingfilé med potatissallad

Du har väl inte missat att jag även har en ölblogg? Här har du några förslag på öl som jag tänker kan passa till. Listar dem i ingen speciell ordning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *