Pulled beef taco med egen tacosås och guacamole kan du faktiskt äta alla dagar i veckan. Men vill du hålla dig till fredagar, så tänker inte jag hindra dig.

Så här gör du pulled beef taco med goda tillbehör

Pulled beef

  1. Börja med att göra en rub till högreven. Lägg vitlök och lagerblad i en mortel och mortla tills vitlöken blir till en pasta.
  2. Tillsätt paprikapulver, muscovadosocker, chiliflakes, spiskummin, salt och svartpeppar i morteln och blanda ihop ordentligt.
  3. Masera in rubben så det täcker hela köttet.
  4. Dela löken i halvor och lägg i botten på en ugnsfast form med lock. Lägg köttet ovanpå löken. Lägg över färsk kryddsalvia, timjan och rosmrin och ringla över lite olivolja.
  5. Ställ in i ugnen på 150 grader med locket på i 5-8 timmar. Själv tillagade jag köttet på grillen. Då lägger du varm kol eller briketter på ena sidan grillen tillsammans med lite vedträ och ställer köttet på motsatt sida värmekällan. Då tillagas köttet på inderekt värme. Här lät jag locket vara av i ca. 2 timmar så köttet fick ta åt sig den goda röksmaken. Jag tillverkade min egna ugnsform med hjälp av folie.
  6. När köttet är färdigt så delar du på det med två gafflar i strimlor. Köttet ska nu vara så mört att det faller isär.

Tacosås

  1. Finhacka lök och chili. Tärna paprikan.
  2. Stek lök, chili och paprika i olja tillsammans med paprikapulver, honung, vitvinsvinäger och muscovadosocker i några minuter.
  3. Tillsätt krossade tomater och låt sjuda på låg värme i ca. 30 miuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Guacamole

  1. Gröp ur avocadon från sitt skal. Finacka avocadon och lägg i en bunke tillsammans med pressad lime. Rör om tills du får en slät textur.
  2. Hacka lök, tomat och jalapeños. Addera till avocadoröran och rör om.
  3. Smaka av med koriander och salt.

Klart för servering

Servera pulled beef taco med egen tacosås och guacamole i pitabröd. Lägg även på goda tillbehör som exempelvis hackad gurka, tomat, jalapeneo, ost, sallad och crème fraiche. Något som också är gott är att krossa i några nacho chips som bidrar med ett litet extra ”krunch”. Lyxig mexikanskinspirerad tacomiddag som du faktiskt kan äta alla dagar i veckan. Men vill du hålla dig till fredagar, så kommer inte jag att hindra dig.

Köp inte den färdiga guacamolen. Den är verkligen jättedålig! Gör din egna guacamole och mängden koriander bestämmer du själv. Det går bra att utelämna koriandern om du inte gillar den smaken.

Att göra egen tacosås är inte svårt. Den som finns att köpa i affären håller relativtgod kvalité, men jag tycker verkligen du ska prova att göra din egna. Vill du öka hettan på din tacosås, så har du i mer chili.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Pulled beef taco

  • 1/2 dl. rökt paprikapulver
  • 1/2 dl. muskovadosocker
  • 1/4 dl. chiliflakes
  • 1/4 dl. spiskummin
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 1 st. lagerblad
  • 2 stora nypor flingsalt
  • 6-7 drag med svartpepparkvarnen
  • 4 st. färska salviablad
  • 2 msk. färsk timjan
  • 1 msk. färsk rosmarin
  • 3 st. gul lök

Tacosås

  • 400 g krossade tomater
  • 1 st. paprika grön
  • 1 st. gul lök
  • 1 st. röd chili
  • 1 msk. olja
  • 2 tsk. rökt paprikapulver
  • 1 msk. honung
  • 2 tsk. vitvinsvinäger
  • 2 tsk. muscovadosocker
  • Salt
  • Svartpeppar

Guacamole

  • 3 st. avocado
  • 1 st. schalottenlök
  • 1 st. tomat
  • 3 st. finhackade bitar av inlagd jalapeños
  • Koriander
  • Salt
Skriv ut receptet