×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Pestolasagne

Ingredienser

kniv-gaffel-sked6-8 portioner

Pestolasagne

  • 1 pkt. lasagneplattor
  • 1 kg. kycklinglårfilé
  • 1 st. stor gul lök
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 1 tsk. torkad oregano
  • 350 g. körsbärstomater
  • 400 g. pesto på basilika
  • 1 dl. parmesanost
  • 2 dl. parmesanost
  • 250 g. mozzarella
  • 1 pkt. ricotta
  • Svartpeppar efter smak
  • Salt efter smak
  • Smör och olivolja till stekning

Bechamelsås

  • 100 g. smör
  • 1 dl. vetemjöl
  • 3 dl. grädde
  • 7 dl. mjölk
  • 3 dl. riven parmesanost
  • 1 nypa socker
  • Muskotnöt efter smak
  • Salt efter smak
  • Vitpeppar efter smak

Pestolasagne – Recept på lasagne med pesto av basilika och kyckling.

Pestolasagne - Recept på lasagne med pesto av basilika.

Inledning

Pasta pesto är en riktig italiensk klassiker och där peston görs på basilika. Ett annat populärt användingsområde för basilikapesto är att ha den på en macka med mozzarella och tomat. Men när gjorde du senast en pestolasagne? I detta receptet använder jag mig även av kyckling, men det går bra att utelämna det och då blir lasagnen helt vegetarisk. Personligen gillar jag dock att addera kycklingen. men du gör som du vill. Det blir gott vilket som. Du väljer själv om du vill köpa färdig pesto från affären, eller om du gör den den själv. Jag har ett recept som du hittar här.

Så här gör du pestolasagne

  1. Börja med krydda kycklingen med salt och svartpeppar runt om.
  2. Värm på en panna med olja och smör och stek på kycklingen på medelhög värme tills den fått fin stekyta på båda sidor.
  3. Lägg sedan kycklingen i en ugnsform och ställ in den i mitten av ugnen på 150 grader och tillaga den tills den är klar. Låt sedan kycklingen få vila och svalna. Spara på kycklingsaften som bildats.
  4. När kycklingen svalnat, så skär du upp dem i mindre bitar om ca. 1 cm.
  5. Dela tomaterna i halvor.
  6. Finhacka lök och vitlök.
  7. Stek på löken och vitlöken i stekpanna på medelhög värme i olivolja tills dne börjar bli glansig. Tillsätt tomaterna, oregano och köttsaften från kycklingen.
  8. Stek tills tomaterna mjuknat och blivit till en slags tomatsås. Smaka av med salt och svartpeppar.

Bechamelsås till pestolasagne

  1. Värm på mjölken och grädden i en kastrull. men säkerställ så den inte kokar, bara så vätskan blir ljummen.
  2. Värm sedan smöret i en stor kastrull så det smälter på medelhög värme. Lägg i mjölet och vispa ihop ordentligt. Låt fräsa på någon minut, eftersom det minimerar mjölsmaken.
  3. Dra sedan ner värmen till medel och häll i mjölk- och gräddblandningen stegvis i omgångar. Alltså du vill hälla i lite i taget. Eftersom häller du i allt med en gång så finns risk att du får klumpar i din bechamelsås. Rör din bechamelsås hela tiden. När mjölk- och gräddblandningen blandat sig ordentligt så häller du i mer.
  4. När all mjölk- och gräddblandning har adderats, så tillsätter du riven parmesanost och rör ihop så osten smälter ordentligt och du får en slät sås.
  5. Lägg i en nypa socker och salta samt peppra efter smak. Avsluta med att riva i muskotnöt. Mängden muskotnöt smakar du dig fram.

Montering av pestolasagne

  1. Ta fram en ugnsfast form som rymmer din lasagne. Smörj in formen med lite smör.
  2. Börja med att lägga ett tunt lager med bechamelsås och lägg sedan ett lager med lasagneplattor.
  3. Fördela sedan ut ett lager med pesto och tomatsåsen.
  4. Därefter fördelar du ut mozzarella, ricotta och kycklingen. Avsluta med att fördela bechamelsås och drag gärna några drag med pepparkvarnen.
  5. Lägg ett nytt lager med lasagneplattor och gör om steg 3 och 4.
  6. Lägg ett sista lager med lasagneplattor. Fördela sedan ett resterande lager av pesto, ev. kvarvarande mozzarella, bechamelsås och riven parmesan. Avsluta med att dra några drag med pepparkvarnen.
  7. Ställ in din lasagne i ugnen på 200 grader i 30-60 minuter. Tillagningstiden kan variera i ett större spann. Använd en sticka för att känna när lasagneplattorna är färdiga. De ska kännas mjuka och inte hårda.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *