×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Klassisk pesto med basilika

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Klassisk pesto med basilika

  • 1 kruka med färsk basilika
  • 60 g. pinjenötter
  • 1 st. vitlöksklyfta
  • 1 dl. riven parmesanost
  • 1 dl. fin olivolja
  • Citronsaft (valfritt)
  • Salt
  • Svartpeppar

Klassisk pesto med basilika, rostade pinjenötter, parmesanost, vitlök, salt och svartpeppar tar dig och ditt kök till Italien.

Klassisk pesto med basilika

Så här gör du klassisk pesto med basilika

  1. Rosta pinjenötterna i en stekpanna tills de får fin färg.
  2. Lossa basilikabladen från krukan. Det ska vara färsk basilika!
  3. Lägg pinjenötterna och vitlöken i en matberedare och kör tills de börjar bli finmalet.
  4. Lägg i basilikabladen och kör på några varv.
  5. Häll i olivoljan och kör ytterligare några varv med matberedaren. Se till att använda en olivolja av god kvalité.
  6. Tillsätt riven parmesanost. Dra några drag med pepparkvarnen och lägg i en nypa flinsalt. Kör några varv till med matberedaren. Valfritt är att tillsätta några droppar citronsaft. Det ger en extra smakdimension till din pesto.

Var försiktig att inte köra får hårt med matberedaren då det kan skapa värme. Det går också bra att mortla peston, men det tar längre tid. Jag tycker resultatet blir lika bra i en matberedare. Servera klassisk pesto med basilika till exempelvis nykokt pasta eller i ett ciabattabröd med skivad tomat och mozzarella. Beroende på mängden basilika i krukan så ger detta recept mellan 1-2 dl. färdig pesto.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *