×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Pasta bolognese – Recept på Italiensk klassiker

Ingredienser

kniv-gaffel-skedPasta bolognese

  • 500 g. nötfärs
  • 1 st. stor gul lök
  • 2 st. stora moröter
  • 1/2 st. selleristjälk
  • 1 st. röd chili
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 2 msk. torkad basilika
  • 2 msk. torkad oregano
  • 3 msk. torkad timjan
  • 6 dl. rödvin
  • 1⁄2 dl. koncentrerad oxbuljong
  • 1 paket krossade eller passerade tomater
  • 2 msk. tomatpuré
  • Svartpeppar efter smak
  • Salt efter smak
  • Smör och olivolja till stekning

Pasta bolognese – Recept på Italiensk klassiker som passar alla dagar i veckan. Vinet du har i din bolognese är också det vin du dricker till.

Pasta bolognese - Recept på Italiensk klassiker som passar alla dagar i veckan. Vinet du har i din bolognese är också det vin du dricker till.

Så här gör du pasta bolognese

  1. Börja med att finhacka lök, vitlök, morot, chili och selleri. Är det en stark chili så anpassar du mängden till den hetta som du önskar. Själv använde jag en superstark torkad naga jolokia chili.
  2. Lägg den hackade löken, vitlöken, moroten, chilin och sellerin i en stekpanna. Stek tillsammans med smör och olivolja på medelhög värme, tills löken börjar få en fin glansfärg färg. Du vill inte få någon karamelliserad stekyta.
  3. Tillsätt sedan tomatpurén och stek på ytterligare en stund under omrörning.
  4. Lägg allt i en större gryta och häll på vinet, buljongen och krydda med timjan, oregano och basilika. Låt innehållet få koka upp för att sedan sjuda på svag värme.
  5. Under tiden som det sjuder i kastrullen så steker du på köttfärsen tills den får en fin stekyta. Men stek köttfärsen länge än du tror och du vill att den ska få en stekyta ungefär som en köttbit. Den ska inte se gråblek ut, eftersom du då inte maximerat dess smak. Lägg den stekta köttfärsen i grytan.
  6. Tillsätt sedan vatten och krossade- alternativt passerade tomater.
  7. Låt sjuda på svag värme i minst två timmar. Smaka av med salt och peppar innan servering.

Servera din pasta bolognse

Din pasta bolognese serverar du då med pasta som du kokat aldente. Du vill alltså ha ett ”bit” i din pasta. Riv gärna på parmesanost och ringla gärna över en fin olivolja för ytterligare smak. Några drag med pepparkvarnen skadar inte heller. Sen som redan nämnts i den inledande rubriken, så dricker du gärna samma vin som du har i din bolognese. Det blir en trevlig kombination.

Bolognese är ett långkogk

I min mening är bolognese ett långkok. 3 till 5 timmar får den gärna stå och sjuda på låg värme. Eftersom då sätter sig smakerna ytterligare. Upplevs den för simmig, så kan du låta den få sjuda utan lock ett tag. Jag använder torkad basilika, timjan och oregano. Men vill du använda färska kryddor så ska det inte hindra dig. Men jag tycker torkade kryddor funkar bra här.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *