×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Panerad skinkschnitzel med svampsås

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Panerad skinkschnitzel

  • 800 g. skinkschnitzel
  • 3 st. ägg
  • 1 påse panko ströbröd
  • Vetemjöl
  • Salt
  • Svartpeppar

Svampsås

  • 5 dl färska skogschampinjoner
  • 1 st gul lök
  • 100 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk. färsk timjan
  • Salt
  • Svartpeppar

Panerad skinkschnitzel med svampsås passar att tillaga alla dagar i veckan. Servera med ugnsrostad eller kokt potatis.

Panerad skinkschnitzel med svampsås passar att tillaga alla dagar i veckan. Servera med ugnsrostad eller kokt potatis.

Så här gör du panerad skinkschnitzel med svampsås

  1. Börja med att banka ut skinkschnitzeln så den blir extra tunn. Använd förslagsvis en kötthammare eller en kastrull. Lägg skinkschnitzeln mellan plastfolie på en jämn yta när du bankar ut den.
  2. Salta och peppra skinkschnitzeln på vardera sida och lägg dem sedan i mjölet. Skaka av så mycket som möjligt av mjölet innan du lägger skinkschnitzeln i det uppvispade ägget. Låt det som är överblivet av ägget få rinna av från skinkschnitzeln innan du täcker den i panko ströbrödet på båda sidor.
  3. Grovhacka champinjonerna och stek i pannan utan någon smör eller olja. Då svampen innehåller vätska så släpper det och låt därför svampen steka nästan torr. Skala och hacka löken under tiden.
  4. Tillsätt smör och den hackade löken till svampen och stek på i några minuter.
  5. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet.
  6. Häll i grädde stegvis under omrörning och koka upp. Varför du häller i grädden stegvis är för att du vill undvika att få klumpar av mjölet.
  7. Tillsätt timjan och låt sedan såsen få sjuda på medelvärme i minst 10 minuter. Rör om då och då.
  8. Smaka av champinjonsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja för färgens skull.
  9. När såsen är klar är det dags att börja steka skinkschnitzeln och det gör du på medelhög värme, i olja och smör i ca. 3 minuter på vardera sida. Du vill få en gyllenbrun och fin stekyta på båda sidor.

Servera panerad skinkschnitzel med svampsås till exempelvis ugnsrostad potatis eller kokt färskpotatis när det är säsong. Hasselbackspotatis är också ett gott och trevligt alternativ. Det går bra att byta ut delar av grädden mot mjölk om du vill göra den lite nyttigare. Men grädde och smör är alltid gott och alltid rätt!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *