×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Öl och charkuterier i kombination

Öl och charkuterier i kombination - när serverade du senast öl till charkbrickan? Vilka ölstilar väljer man och vilka charkprodukter?

Öl och charkuterier i kombination – när serverade du senast öl till charkbrickan?

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Att servera charkuterier till öl är en mycket trevlig kombination. Precis som att servera ostar till öl. Jag förordar att man gärna byter ut tilltugg som chips, jordnötter och ostbågar mot charkuterier som denna artikel handlar om.

Vilka charkuterier ska man välja i kombination till öl?

Jag tänker du väljer det kött som du gillar. Men torkat kött av exempelvis ren och ko är alltid trevlig. Likaså korvar av olika slag som renkorv, älgkorv och ölkorv. Men även den skinka som du kanske serverar till frukostmackan kan vara väl så trevlig att servera till. Du kanske har gjort en egen julskinka eller helgskinka? Ta med den vetja.

Vilka ölstilar ska man välja till charkbrickan?

Jag tycker pilsner och lageröl är förträfflig kombination till charkuterier. Speciellt om exempelvis ölkorven är av chilistark smak. För kryddstarka korvar passar även IPA fint. Men ölstilar som bitter, engelsk ale, mörkare belgisk ale, porter och stout passar också jättebra. Till mörkare öler som porter och stout, så kanske inte jag väljer kryddstarka korvar.

Testa grillat kött och öl

Att bara servera en grillad köttbit av bättre kvalitet är inte heller dumt. Eller stekt kött om du bara har den möjligheten. Då ska det vara kött från ko, exempelvis entrecôte och ryggbiff för att ta exempel. Krydda köttet med salt, svartpeppar och möjligtvis vitlökspulver. Visst nu går vi kanske ifrån det man man normalt set tänker är med på charkbrickan. Men testa! Till en grillad köttbit tycker jag att ölstilen IPA funkar förträffligt. Men såklart även lageröl och pilsner. Till grillat kött brukar inte jag välja mörka öler som stout och porter. Men man kan testa med dessa ölstilar också. Viktigt är bara att välja ett kött av bra kvalitet med hög marmorering.

Förslag på öl att välja till charkbrickan

Tänkte även passa på att ge några förslag på öl att välja till charkbrickan. Listar dem i ingen speciell ordning.

Vilka ölstilar serverar du till ostbrickan?

Gillar du också öl och ost i kombination? Vilka är dina favoritostar? Vilka är dina favoritölstilar att servera ostarna med? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *