×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Min signaturburgare

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 hamburgare

Min signaturburgare

 • 4 st. hamburgerbröd (jag väljer brioche)
 • 400 g. nötfärs
 • 4-8 st. skivor med ost (jag väljer cheddar)
 • 3-4 st. stora gula lökar
 • Salt
 • Svartpeppar
 • Olja och smör till stekning

Hamburgerdressing

 • 2 msk. majonnäs
 • 1 msk. ketchup
 • 1 msk. gul senap (ej för stark i mitt tycke)
 • 2 tsk. worcestershiresås
 • 1 tsk. vitlökspulver
 • 1 tsk. lökpulver
 • 1 tsk. paprikapulver
 • Salt efter smak
 • Svartpeppar efter smak

Min signaturburgare – Så gör jag min godaste hamburgare som alla lyckas med.

Min signaturburgare - Så gör jag min godaste hamburgare som alla lyckas med. Enkel och grymt god smashburgare helt enkelt!
Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Inledning

Med denna hamburgare har jag haft tydliga krav. Det ska vara en hamburgare som ska vara enkel att göra och alla ingredienser ska kunna köpas i vilken vanlig mataffär som helst. Det ska alltså inte finnas något hinder att göra denna burgare.

Absolut kan man baka sitt egna hamburgerbröd och som garanterat blir helt fantastiskt. Men låt oss vara ärliga att alla inte orkar baka bröd när man slutar jobbet en fredag eftermiddag och där familjen är hungriga.

Man kan såklart mala sin egna köttfärs och välja ut fina styckdetaljer som entrecote, bringa osv. Det kommer bli fantastiskt! Men alla har inte tillgång till en köttkvarn. Visst kan man fråga charken om hjälp men nu ska det vara enkelt och samtidigt smaka gott ändå.

Ytterligare tankar kring min signaturburgare

Jag väljer vanlig nötfärs i min hamburgare. Men om du absolut vill ha malen högrevsfärs, så välj det. Det blir jättgott också. Men jag vill verkligen slå ett slag för att nötfärs inte ska underskattas. Numera brukar jag föredra detta.

Jag har inga grönsaker som sallad, tomat och gurka i min signaturburgare. Jag tycker en hamburgare ska vara som en pizza. Less is more. Alltså massa toppings gör inte pizzan godare. Jag tycker det är densamma med hamburgare. Ju mer som jag har labbat med denna burgare, ju mer har jag insett att grönsaker inte är något som jag vill ha i min signaturburgare.

Vill du göra fler hamburgare än de 4 som receptet avser, ja då dubblerar du bara satsen om du vill göra 8 st. Vissa vill ha två köttpuckar på sin burgare. Det kan man absolut ha, men jag tycker det räcker med en.

Varför jag väljer att köra köttpuckar om 100 gram, är för att det räcker och samtidigt så täcker köttpucken hela brödet ända till brödkanten. Det är så tråkigt om det är någon cm mellan brödets kant och köttpucken. Jag tycker dessutom att det räcker med en köttpuck per hamburgare.

Se till att inte packa bollarna för hårt. Då kan köttpucken upplevas lite seg. Sen måste du inte ha ett smashjärn för att pressa ut bollarna till smashburgare. En kastrull funkar också. Men se gärna till att ha smörpapper emellan, så fastnar inte köttet mot det du smashar med.

Om du köper stora ostskivor, så skulle jag säga att en skiva räcker per hamburgare. Är ostskivorna av mindre i sin storlek, då skulle jag välja två.

jag lagar min signaturburgare på stekhäll

I detta receptet och tillhörande video så tillagar jag mina signaturburgare på stekhäll. Men självklart kan du tillaga dem inomhus i köket också. Du byter bara ut stekhällen mot en rymlig stekpanna. Men det finns också stekbord att köpa idag, som du placerar ovanpå spisplattorna. Detta funkar mycket bra och då får du som en mindre stekhäll.

Så här gör du min signaturburgare

 1. Börja med att göra dressingen. Gå i med majonnäs, senap, ketchup, worcestershiresås, vitlökspulver, lökpulver, paprikapulver, salt och svartpeppar. Blanda runt ordentligt. Smaka av för ev. mer salt och svartpeppar.
 2. Väg upp nötfärsen i en våg så de håller en vikt om 100 gram. Forma varsamt till runda bollar utan att packa allt för hårt.
 3. Värm på bröden i den torra stekhällen på medelhög värme tills du fått en rostad fin yta på topplocket och underdelens innansida. Då vill få en färg som motsvarar den du får i brödrosten. Du vill inte få bränd svart färg.
 4. Avlägsna det rostade brödet från stekhällen när de rostat klart, eller placera dem mot stekhällens svala ytterkant.
 5. Skala och strimla löken i mindre tunna strimlor. Stek på medelhög värme i olja och smör till önskad färg. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg löken på den yttre kanten av stekhällen som är sval.
 6. Lägg bollarna på den varma stekhällen med lite mellanrum och smasha ut bollarna till köttpuckar med ett smashjärn. Krydda med salt och svartpeppar.
 7. Stek på en stund tills du fått en fin stekyta. Det som man brukar benämna som ”krust”.
 8. Vänd på köttpuckarna och krydda med salt och svartpeppar på den stekta sidan.
 9. Lägg på ostskivor och låt osten få smälta under lock.
 10. När osten smält och du fått fin stekyta så placerar du köttpuckarna med osten på ytterkanten av stekhällen som är mer sval.
 11. Stäng av stekhällen.

Montera min signaturburgare

 1. Placera bottendelen av brödet på tallrikar.
 2. Ha på ett lager med dressingen.
 3. Sedan lägger du ett lager med den stekta löken.
 4. Därefter har du på köttpucken med ost.
 5. Avsluta med att ha på lite extra dressing för att därefter montera hamburgerbrödets topplock.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *