Kryddstark böngryta med röd curry, kokosmjölk och lime är smakfull middag. Servera med ris eller bröd.

Kryddstark böngryta med röd curry, kokosmjölk och lime är smakfull middag. Servera med ris eller bröd.

Så här gör du kryddstark böngryta

  1. Skala löken och skär den i tunna strimlor. Vitlöken finhackar du och det gör du även med chilin.
  2. Värm på en stekpanna med lite olja och fräs på löken, vitlöken och chilin i ca. 8-10 minuter på medelhög värme. Du vill att löken ska bli mjuk och glansig men inte få någon stekyta.
  3. Tillsätt kanel, gurkmeja och spiskummin och stek på i ett par minuter under omrörning.
  4. Forma ett hål i mitten av stekpannan och tillsätt tomatpuré och röd currypasta. Låt den få steka på i någon minut under omrörning. Men efter det så blandar du ihop med löken och steker på i ytterligare någon minut.
  5. Efter det så tillsätter du grönsaksfond, kokosmjölk, honung, limeblad, skalet från lime samt saften från 1/2 lime och blanda runt. Låt sjuda på mellanvärme i 8-10 minuter och rör om då och då.
  6. Innan du går i med bönorna så smakar du av med salt. Eftersom du vill sätta den sista smaken. Men efter det så tillsätter du bönorna som du sköljt under vatten och fått låta rinna av. Rör runt lite försiktigt så du inte mosar sönder bönorna. Då de är klara så vill du bara värma på dem.
  7. Avsluta med att garnera med finhackad gräslök. Men om du gillar koriander (det gör inte jag) så kan du välja det istället.

Serveringsförslag till kryddstark böngryta

Servera kryddstark böngryta med röd curry, kokosmjölk och lime tillsammans med ris eller ett trevligt bröd. Exempelvis kan du välja libabröd eller naanbröd. Vill du så går det bra att servera med crème fraiche eller en turkisk yoghurt, eftersom det böngrytan är ganska het. Men allt är ju relativt vad man uppfattar som kryddstark.

Öl att dricka till kryddstark böngryta med röd curry, kokosmjölk och lime

Då jag även har en ölblogg så kommer här tips på öl som jag kan tänka mig att dricka till denna rätt. Här ska det enligt mig vara en ljusare öl.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 st. portioner

Kryddstark böngryta

  • 2 st. lökar (blanda gärna gul och röd)
  • 1 st. röd chili
  • 800 g. färdiglagade bönor (jag valde både vita och svarta)
  • 400 g. kokosmjölk
  • 2 msk. röd currypasta
  • 1 msk. ingefärapulver
  • 3 tsk. spiskummin
  • 1/4 tsk. kanel
  • 3 tsk. gurkmeja
  • 2 st. limeblad
  • 3 msk. grönsaksfond
  • 2 msk. tomatpuré
  • 1 msk. honung
  • Salt efter smak
  • Finhackad gräslök till garnering
  • Matolja till stekning
Skriv ut receptet