×
×

Sök på Johans mat

Köttfärslimpa med gräddsås är klassiskt recept på god husmanskost

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4-6 portioner

Köttfärslimpa

  • 1 kg. blandfärs
  • 2 st. ljust bröd (exempelvis formfranska)
  • 3 dl. mjölk
  • 4 msk. koncentrerad kalvbuljong
  • 2 dl. finhackad persilja
  • 1/2 st. röd paprika
  • 2 st. ägg
  • 4 krm. svartpeppar (justera efter smak)
  • 4 tsk. salt (justera efter smak)
  • 5 msk. ketchup
  • 5 msk. senap
  • 1-2 pkt. bacon
  • 1/2 dl. ströbröd
  • 1/2 dl. riven ost av valfri sort
  • 5 msk. olivolja

Sås

  • Köttsaften från köttfärslimpan
  • 4 dl. grädde
  • 2 msk. koncentrerad kalvfond
  • 2 msk. smör
  • 2 msk. mjöl
  • 1/2 msk. kinesisk soya
  • Svartpeppar efter smak
  • Salt efter smak

Köttfärslimpa med gräddsås är klassiskt recept på god husmanskost. Servera gärna med nykokt potatis.

Köttfärslimpa med gräddsås är klassiskt recept på god husmanskost. Servera gärna med nykokt potatis.

Så här gör du klassisk pasta carbonara

Förbered din köttfärslimpa

  1. Skär av kanterna på det vita brödet och smula ner i en större bunke. Tillsätt mjölken och låt svälla i 1 timma.
  2. Finhacka paprikan i mindre tärningar.
  3. När brödet fått svälla så tillsätter du paprika, kalvbuljong, persilja, ägg, svartpeppar och salt. Blanda om väl. Smaka av! Du vill att grundsmeten ska smaka lite översaltat och överpepprat.
  4. Tillsätt blandfärsen och rör om väl, så du får en välblandad fin smet. Är du osäker över kryddningen, så kan du ta lite färs och rulla till en köttbulle och steka upp om du inte vill provsmaka den råa smeten. Justera kryddningen efter det.
  5. Låt smeten få vila i en timma.

Slutför din köttfärslimpa

  1. Lägg smeten på ett vattensköljt ugnsplåtspapper. Platta ut smeten och rulla ihop till en rulltårta.
  2. Lägg över din köttfärslimpa i en ugnsfast form som du smort in med lite smör eller olja.
  3. Pensla över ett tunt lager av senap och ketchup.
  4. Linda sedan in köttfärslimpan med 1-2 paket med bacon.
  5. Blanda riven ost med ströbröd och strö över.
  6. Ringla över en god olivolja.
  7. Tillaga i ugn på 200 grader i ca. 1+1/2 timma, eller tills din köttfärslimpa fått en innertemperatur om 72 grader. Låt sedan din köttfärslimpa få vila medan du tillagar såsen.

Sås till köttfärslimpa

  1. Ta tillvara på köttsaften som bildats och häll över det i en skål.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölet under konstant omrörning. Du vill att redningen ska få en ljusbrun färg.
  3. Tillsätt sedan kalvfonden och köttsaften och rör om så det blandar sig väl med redningen. Du vill inte få klumpar i din sås.
  4. Tillsätt sedan grädden stötvis så den blandar sig väl med redningen.
  5. Tillsätt sedan sojan och låt sjuda i några minuter. Rör om då och då.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar.

Tips

I samband med tillagningen av din köttfärslimpa, så tycker jag det är gott att samtidigt tillaga rotfrukter som du skär upp i mindre bitar tillsammans med lök och vitlök. De ugnsbakade rotfrukterna och grönsakerna är gott att servera till. Det är klassiskt att även servera nykokt potatis och gröna ärtor till. Receptet ovan avser ugn, men när jag tillagade denna rätt, så gjorde jag det på grillen! Förfarandet blir densamma och det blir fantastiskt gott. Jag tillsatte träspån för att även få en trevlig rökig smak.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *