Ingredienser
4 portioner
Klassisk pasta carbonara
- 400 g. pasta
- 2½ hg. sidfläsk
- 1 st. vitlöksklyfta
- 4 st. hela ägg & 1st. äggula
- 50 g. riven parmesanost
- Salt
- Svartpeppar
Klassisk pasta carbonara innehåller ingen grädde. Jag och mina italienska vänner lovar att det blir gott ändå!
Så här gör du klassisk pasta carbonara
- Blanda ägg med ost, svartpeppar och en nypa salt. En klassisk pasta carbonara får gärna ha lite extra pepparsmak, men var återhållsam med saltet då parmesanosten har god sälta i sig självt.
- Koka upp rikligt med saltat vatten. Koka pastan enligt förpackningens instruktioner. Pastan ska serveras aldente och ha ett tuggmotstånd.
- Medan pastan kokar så tärnar du upp sidfläsket och steker i olivolja tillsammans med en vitlöksklyfta. Stek tills sidfläsket får en fin stekyta.
- När pastan kokat klart så sparar du 1 dl. av pastavattnet.
- Blanda pastan med äggblandningen, pastavattnet och det stekta sidfläsket.
- Servera direkt på tallrik. Avsluta med att riva över parmesanost samt ringla på en god olivolja.