×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Klassisk lasagne – Recept på smakfull middag

Ingredienser

kniv-gaffel-sked6-8 portioner

Köttfärssås

  • 500 g. nötfärs
  • 1 st. stor gul lök
  • 2 st. stora morötter
  • 3 st. stora skogschampinjoner
  • 1/2 st. selleristjälk
  • 1 st. röd chili
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 2 msk. torkad basilika
  • 2 msk. torkad oregano
  • 3 msk. torkad timjan
  • 6 dl. rödvin
  • 1/2 dl. koncentrerad oxfond
  • 1 paket krossade eller passerade tomater
  • 2 msk. tomatpuré
  • Svartpeppar efter smak
  • Salt efter smak
  • Smör och olivolja till stekning

Bechamelsås

  • 100 g. smör
  • 1 dl. vetemjöl
  • 3 dl. grädde
  • 7 dl. mjölk
  • 3 dl. riven parmesanost
  • 1 nypa socker
  • Muskotnöt efter smak
  • Salt efter smak
  • Vitpeppar efter smak

Montering av lasagne

  • 1 pkt. lasagneplattor
  • 2 dl. parmesanost
  • 250 g. mozzarella
  • Färsk basilika (ha gärna en kruka hemma)
  • Smör

Klassisk lasagne – Recept på smakfull middag som du kommer tillaga många gånger.

Klassisk lasagne - Recept på smakfull middag som du kommer tillaga många gånger.

Inledning

Här har du receptet på klassisk lasagne som jag gör den. Basen till en god lasagne är köttfärssåsen. Jag gör den som en bolognese. För mig är detta ett långkok, men den blir god om du gör den på kortare tid än 4-5 timmar också. Du kan med fördel göra din köttfärssås dagen innan, eftersom smaken då sätter sig och den blir godare. Så är det med alla grytor tycker jag.

Jag använder mig av parmesanost och mozzarella. Alltså det tycker jag blir bäst. Men det går bra att använda annan ost om du vill det.

Vad gäller bechamelsåsen, så är det en fördel att värma upp mjölken och grädden. Eftersom du annars kyler ner din bechamelsås, varje gång du tillsätter mjölk- och gräddblandningen och det vill du gärna inte. Jag föredrar vitpeppar i min bechamelsås, men har du bara svartpeppar så går det bra också.

Avslutningsvis så anser jag att det ska vara rödvin i din köttfärssås. Alltså det blir godast! Det vin du har i köttfärssåsen är gärna det vin du serverar till. Men det går att ersätta rödvinet mot vatten om du nu vill det.

Så här gör du klassisk lasagne

Köttfärssås

  1. Börja med att finhacka lök, vitlök, chili och selleri. Är det en stark chili så anpassar du mängden till den hetta som du önskar.
  2. Skala och riv morötterna med ett rivjärn. Därefter river du champinjonerna.
  3. Lägg den hackade löken, vitlöken, chilin och sellerin i en stekpanna tillsammans med din rivna morötter och champinjoner. Stek tillsammans med smör och olivolja på medelhög värme, tills löken börjar få en fin glansfärg färg. Du vill inte få någon karamelliserad stekyta.
  4. Forma ett hål i stekpannan och tillsätt tomatpurén. Låt steka på i ett par minuter under omrörning. Blanda sedan med övriga ingredienser och stek på ytterligare någon minut under omrörning.
  5. Lägg allt i en större gryta och häll på krossade eller passerade tomater, vinet, fonden och krydda med timjan, oregano och basilika. Låt sedan innehållet få koka upp för att sedan sjuda på svag värme.
  6. Under tiden som det sjuder i kastrullen så steker du på köttfärsen tills den får en fin stekyta. Men stek köttfärsen längre än du tror och du vill att den ska få en stekyta ungefär som en köttbit. Alltså den ska inte se gråblek ut, eftersom du då inte maximerat dess smak. Men den ska inte se bränd ut heller. Lägg den stekta köttfärsen i grytan.
  7. Låt sjuda på svag värme i minst två timmar, men gärna fyra-fem timmar om möjligt under lock. Smaka av med salt och peppar.

Bechamelsås till klassisk lasagne

  1. Värm på mjölken och grädden i en kastrull. men säkerställ så den inte kokar, bara så vätskan blir ljummen.
  2. Värm sedan smöret i en stor kastrull så det smälter på medelhög värme. Lägg i mjölet och vispa ihop ordentligt. Låt fräsa på någon minut, eftersom det minimerar mjölsmaken.
  3. Dra sedan ner värmen till medel och häll i mjölk- och gräddblandingen stegvis i omgångar. Alltså du vill hälla i lite i taget. Eftersom häller du i allt med en gång så finns risk att du får klumpar i din bechamelsås. Rör din bechamelsås hela tiden. När mjölk- och gräddblandningen blandat sig ordentligt så häller du i mer.
  4. När all mjölk- och gräddblandning har adderats, så tillsätter du riven parmesanost och rör ihop så osten smälter ordentligt och du får en slät sås.
  5. Lägg i en nypa socker och salta samt peppra efter smak. Avsluta med att riva i muskotnöt. Mängden muskotnöt smakar du dig fram.

Montering av klassisk lasagne

  1. Ta fram en ugnsfast form som rymmer din lasagne. Smörj in formen med lite smör.
  2. Skär upp mozzarelan i mindre bitar och parmeansosten river du med rivjärn. Ostarna ska räcka till alla lager.
  3. Börja med att lägga ett tunt lager med bechamelsås och lägg sedan ett lager med lasagneplattor.
  4. Fördela sedan ut ett lager med köttfärssås och lägg på parmesanost och mozzarella i ett jämt lager. Avsluta med att riva basilikablad som du fördelar över lagret. Men passa även på att dra några drag med pepparkvarnen.
  5. Lägg ett nytt lager med lasagneplattor och lägg på bechamelsås. Sedan fördelar du ett lager köttfärssås. Köttfärssåsen och bechamelsåsen kommer att blanda sig, men det är okej. Fördela mozzarellan och parmesanosten i ett jämt lager. Avsluta med att återigen riva basilikablad som du fördelar jämt. Passa även på att dra några drag med pepparkvarnen.
  6. Lägg ett sista lager med lasagneplattor. Fördela sedan ett resterande lager av köttfärssås och bechamelsåsen. Avsluta med att fördela ett lager av parmesanost och mozzarellan. Vrid några drag med pepparkvarnen även här.
  7. Ställ in din lasagne i ugnen på 200 grader i 30-45 minuter. Använd en sticka för att känna när lasagneplattorna är färdiga.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *