Ingredienser
4-6 portioner
Kalops
- 1 kg. högrev
- 3 st. gula lökar
- 4 st. morötter
- 5 st. lagerblad
- 15 st. hela kryddpepparkorn
- 3 st. hela nejlikor
- 1/2 dl. koncentrerad kalvfond
- 1 l. vatten
- 1 dl. rödvin (valfritt)
- 3 msk. vetemjöl
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
- Olja och smör till stekning
Tillbehör
- Kokt potatis
- 4-6 msk. finhackad persilja
- Inlagda rödbetor
Kalops – Recept på klassisk husmanskost som är enkel att tillaga.
Inledning
Kalops är en riktigt svensk husmanskost klassiker. Alltså klassiker finns ju av en anledning! Okej helt klassisk kanske min inte är, när jag väljer att ha i lite rödvin. Men jag tycker det adderar en trevlig smak. Det rödvin du har i grytan, är också det rödvin du gärna serverar till. Men det går såklart bra att utesluta rödvinet också om du vill det.
Så här gör du kalops
- Ställ ugnen på 175 grader.
- Lägg vatten, rödvin, kalvfond, lagerblad, kryddpepparkorn och nejlikor i en ugnsfast form med lock. Ställ initialt på ugnsplattan så den får upp värmen.
- Skär köttet i mindre bitar. Jag skar dem i ca. 2 cm tjocka bitar.
- Skala och skär löken i mindre bitar. För varje lök skar jag så jag fick ca. 12 st. bitar. Alltså du behöver inte finhacka löken.
- Stek köttet i en stekpanna i smör och olja. Salta och peppra köttet.
- När köttet börjar få en fin stekyta så tillsätter du löken. Stek tills löken börjar bli glansig.
- Adderar sedan mjölet och blandar runt. Stek i ytterligare någon minut.
- Lägg det stekta köttet och löken i den ugnsfasta formen.
- Därefter deglaserar du pannan. Det gör du genom att tillsätta någon dl. med vatten och låt vattnet få koka upp. Skrapa lite med stekspaden så du får ut det goda från stekpannan. Tillsätt sedan i grytan.
- Ställ sedan in ugnsformen med locket på i mitten av ugnen i 1 timma.
- Skala morötterna skär i ca. 2 cm tjocka bitar. Är det stora morötter, så delar du dem på hälften först. Är det stora morötter så kanske det räcker med 2-3 st.
- När det gått en timma så tillsätter du morötterna. Ställ sedan in grytan i ugnen utan lock och tillaga den i ytterligare 1 timma.
- När det gått ytterligare en timma, så tar du ut grytan från ugnen. Smaka av din kalops med salt och svartpeppar.
Servera kalops
Servera din goda kalops tillsammans med nykokt potatis och inlagda rödbetor. Toppa med finhackad persilja. Mer klassiskt än så här kan det inte bli.