Kalops – Recept på klassisk husmanskost som DU lyckas med.

Så här gör du kalops – recept på klassisk husmanskost som DU lyckas med.

  1. Skär nötbogen i 2 cm kuber. Salta och peppra köttet efter smak.
  2. Skär löken i klyftor.
  3. Bryn köttet och löken i omgångar i en stekpanna tillsammans med olja och smör så köttet får en fin stekyta runt om.
  4. Lägg det färdigstekta köttet i en stekgryta. När köttet och löken stekts färdigt, så vispar du ur stekpannan med lite vatten, så du kan föra över så mycket som möjligt av de goda steksmakerna till stekgrytan.
  5. Fyll stekgrytan med vatten så det täcker köttet.
  6. Koka upp och skumma noga. Under tiden skär du morot och palsternacka i större bitar.
  7. Tillsätt lagerblad, pepparkorn, morot och palsternacka, soja, vinbärsgelé, oxbuljong och persiljestjälkar.
  8. Låt sjuda i ca. 3 timmar eller längre om du så vill.
  9. För bästa smak så låter du grytan få stå i kylskåp över natten när den kokat färdigt, innan du går vidare med nästkommande stegen. Då sätter sig smakerna ännu mer. Men det går såklart bra att strunta i det också om du inte har möjlighet.
  10. Om du låtit grytan stå över natten så värmer du upp den något, så skyn löser sig och blir simmig igen.
  11. Separera skyn med övriga ingredienser genom en sil.
  12. Lägg tillbaka skyn i stekgrytan och koka upp.
  13. Tillsätt grädde och rör om.
  14. Tillsätt sedan majsstärkelse tills då får en konsistens på såsen som du önskar.
  15. Lägg tillbaka köttet och värm på det.
  16. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar och avsluta med att blanda i hackad färsk persilja.

Servera kalops med kokt eller pressad potatis samt inlagda rödbetor. Jag tillsätter inte morötterna, palsternackan och löken i grytan vid servering, men vill du ha med det så går det naturligtvis bra. Kalops – Recept på klassisk husmanskost som DU lyckas med.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Kalops

  • 1,5 kg nötbog
  • 3 st. gula lökar
  • 5 st. mindre morötter
  • 5 st. mindre palsternackor
  • 15 st. svartpepparkorn
  • 3 st. lagerblad
  • 2 msk. soja
  • 2 msk. röd vinbärsgelé
  • 3 msk. oxfond
  • 6 st. persiljestjälkar
  • 2 dl. grädde
  • Majsstärkelse (för att reda av såsen)
  • Vatten
  • 1/2 dl. finhackad färsk persilja
  • Matolja
  • Smör
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Till servering

  • Kokt eller pressad potatis
  • Inlagda rödbetor
Skriv ut receptet