×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Isterband med stuvad potatis – klassisk svensk husmanskost

Ingredienser

kniv-gaffel-skedIserband med stuvad potatis

  • 10-14 st. kokta potatisar
  • 2 msk. smör
  • 2 msk. vetemjöl
  • 1 dl. mjölk
  • 4 dl. vispgrädde
  • 4 st. småländska isterband
  • salt och peppar
  • 2 msk. finhackad dill
  • 2 msk. finhackad persilja

Isterband med stuvad potatis är en riktig god husmansklassiker. Länge leve husmanskosten!

Isterband med stuvad potatis.

Så här gör du isterband med stuvad potatis

  1. Skär den skalade och kokta potatisen i ca. 1-2 cm tjocka tärningar.
  2. Smält smör i en kastrull och pudra över mjölet och blanda väl.
  3. Häll sedan i mjölken och grädden under kontinuerlig omrörning. Häll i lite i taget så det inte bildas klumpar av mjölet.
  4. Låt koka upp sakta för att sjuda på svag värme i 10 min.
  5. Lägg in isterbanden på en plåt i mitten av ugnen i 200 grader. Det går också bra att steka dem i smör i en medelvarm stekpanna. Har du grillen tillgänglig så prova gärna att grilla isterbanden!
  6. Vänd på isterbanden då och då under tillagningen och låt steka eller grillas i ca. 20-30 minuter tills dom får fin färg.
  7. När isterbanden börjar bli klara, så tillsätter du persilja och dill i stuvningen och rör om. Smaka av med salt och peppar och vänd sedan i potatisen i stuvningen och värm upp.

Servera isterband med stuvad potatis tillsammans med de klassiska tillbehören senap och rödbetor. I stuvningen så använder jag både persilja och dill. Det går bra att plocka bort någon av dessa örter om så önskas. Ett annat alternativ är att hacka ner gräslök. Oavsett hur du gör så se till att du använder dig av färska örter. Vad du väljer för isterband är helt upp till dig, men jag slår ett slag för den småländska.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *