Hemgjord köttfond som du bara ska göra! Det tar tid att koka ner en god köttfond, men jag kan lova att det är värt tiden!

Så här gör du

Vad du väljer för köttben i din köttfond är helt upp till dig. Vill du exempelvis göra en viltfond så är det ben från vilt du ska använda. Fråga i din chark om du kan få köpa benrester från styckningen. Ofta finns det benrester att köpa butiksförpackat. För den goda smakens skull har jag även i ett märgben i min köttfond. I detta recept har jag valt att inte ugnsrosta grönsakerna, men det går såklart utmärkt att göra det tillsammans med köttbenen om så önskas.

1. Massera in köttben och märgben i tomatpuré. Ställ in i ugnen och rosta på 200 grader i ca. 45 minuter eller tills de fått fin färg.

2. Grovhacka lök, vitlök. morot, palsternacka och selleri. Lägg i en stor kastrull och krydda med lagerblad, persilja, timjan och svartpepparkorn.

3. Lägg det ugnsrostade köttet i kastrullen med grönsakerna och fyll på med vatten så det täcker köttet och lite till.

4. Koka upp och låt sjuda på svag värme. Sila bort slagget som lägger sig mot ytan.

5. Låt sjuda i 5-8 timmar tills köttfonden fått koka ner till ca. 5 dl. Ju längre köttfonden får sjuda ju mer koncentrerad smak får du. Se till att smaka av!

6. Sila av köttfonden som nu är redo att användas. Det går alldeles utmärkt att frysa köttfonden.

 

Ingredienser

kniv-gaffel-sked

Köttfond

  • 1 kg köttbensrester
  • 1 st. märgben
  • 2 msk. tomatpuré
  • 2 st. gula lökar
  • 2 st. moröter
  • 1 st. palsternacka
  • 1 st. selleristjälk
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 12 st. svartpepparkorn
  • 3 st. lagerblad
  • 4 msk. timjan
  • 4 msk. persilja

 

Skriv ut receptet