Hamburgerbröd – Recept som alla lyckas med.

Så här gör du hamburgerbröd

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smörer på låg värme i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm  tills du uppnått en temperatur om 37 grader.
  3. Tillsätt den varma vätskan i bunken med den smulade jästen och rör om tills jästen lösts upp helt.
  4. Tillsätt salt och socker och nästan allt mjöl och rör runt med en bakslev och arbeta med degen i ca. 10 minuter med maskin eller 15 minuter för hand.
  5. Låt degen få jäsa i bunken under en bakhandduk i rumstemperatur i 40 minuter.
  6. När degen jäst färdigt, så knådar du degen lätt med resterande mjöl på en mjölad arbetsyta.
  7. Skär ut 6-8 bitar som du sedan med handflatan trycker ner lite lätt. Sedan kupar du handen och rullar tills du får fina runda bollar. Tryck sedan till dem en aning.
  8. Lägg dina hamburgerbröd jämt fördelat på en ugnsfast form med bakplåtspapper ovan. Lägg över en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Se till att du har bra avstånd emellan bullarna så de inte jäser in i varandra.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Vispa upp ett ägg och pensla dina bröd. Vill du ha på sesamfrön så är det läge att ha på det nu. Rosta gärna sesamfröna i en stekpannan innan för ytterligare smak.
  11. Grädda dina hamburgerbörd i mitten av ugnen i ca. 10 minuter tills de fått fin färg.
  12. När dina hamburgerbröd gräddats färdigt, för du över dem på ett kallt ugnsgaller med bakhandduk ovanpå och låt dom svalna helt.

Dina hamburgerbröd går bra att frysa in, men godast är förstås att äta dem färska och nybakade. Då det är så enkelt att göra egna hamburgerbröd, så gör du en ny omgång nästa gång du ska äta hamburgare. Detta recept ger dig mellan 6-8 st. hamburgerbröd. Gör du 8 st. så blir de såklart lite mindre i sin storlek än normalt, men du får en storlek som passar utmärkt till exempelvis grillad eller stekt halloumi. Jag tycker personligen den storleken är lagom på hamburgerbröd.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked6-8 bröd

Hamburgerbröd

  • 5+1/2 dl. vetemjöl
  • 25 g. jäst
  • 25 g. smör
  • 2,5 dl. mjölk
  • 1/2 tsk. salt
  • 1 tsk. strösocker
  • 1 st. ägg
  • Sesamfrön (valfritt)
Skriv ut receptet