Halloumiburgare är välsmakande vegetarisk hamburgare.

Så här gör du halloumiburgare

BBQ tomatsås

  1. Finhacka lök, vitlök och chili.
  2. Stek lök, vitlök och chili i olivolja, äppelcidervinäger och worcestershiresås i några minuter.
  3. Tillsätt muscovadosocker, rökt paprikapulver och tomatpuré och stek på i ytterligare några minuter under omrörning.
  4. Häll i krossade tomater samt honung och låt sjuda i minst 30 minuter. Ju längre det får steka ju mer intensifieras smakerna.
  5. Smaka av med salt och svartpeppar.

Kall gurkdressing

  1. Dela gurkan på mitten och gröp ur innadömmet med en tesked.
  2. Riv gurkan med ett rivjärn. Pressa sedan bort så mycket vatten som du kan.
  3. Blanda majonnäs och crème fraiche. Tillsätt gurkan och smaka av med salt och svartpeppar.

Stekt lök

  1. Skala löken och skär i strimlor.
  2. Stek löken på låg värme med smör och socker i minst 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum Du vill få en glansig mjuk lök utan att få stekyta. Därmed vill du steka löken på låg värme.

Halloumiburgare

  1. Dela din halloumi på mitten så du får 4 st. ”burgare”.
  2. Grilla eller stek din halloumi så du får fin yta på båda sidor. Grillar du din halloumi, så penslar du på lite olivolja på båda sidor, så den inte fastnar mot gallret.

Montera halloumiburgare

  1. Börja med att lägga ett lager av din goda BBQ tomatsås på botten av ditt hamburgerbröd.
  2. Lägg sedan ett lager med salladsblad.
  3. Lägg din goda halloumi ovanpå salladasbladen.
  4. Lägg ett lager av din kalla gurkdressing.
  5. Avsluta med att lägga på hamburgerlocket.

Serveringstips till halloumiburgare

Jag serverade min halloumiburgare tillsammans med friterad sötpotatis pommes och en god majonnäs att dippa med. En välsmakande coleslaw passar också bra att äta till om du föredrar det.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Halloumiburgare

  • 2 pkt. halloumi (400 g.)
  • 4 st. hamburgerbröd

BBQ tomatsås

  • 2 msk. olivolja
  • 1 st. gul lök
  • 3 st. vitlökslyftor
  • 1 st. röd chili
  • 1 msk. rökt paprikapulver
  • 1 msk. mörk muscovadosocker
  • 3 msk. äppelcidervinäger
  • 1 msk. worcestershiresås
  • 1 msk. tomatpuré
  • 2 msk. flytande honung
  • 400 g. krossade tomater
  • Salt
  • Svartpeppar

Kall gurkdressing

  • 2 msk. majonnäs
  • 3 msk. crème fraiche
  • 4 msk. citronsaft
  • 1/2 liten gurka
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Stekt lök

  • 2 st. gul lök
  • 2 msk. smör
  • 1 rejäl nypa socker
Skriv ut receptet