×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Grillad macka med kyckling, pesto, parmesan och mozzarella

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 st. grillad macka med kyckling

  • 8 st. bröd (exempelvis levainbröd)
  • 4 st. kycklinglårfiléer
  • 1 st. stor gul lök
  • 1 msk. smör
  • 1/2 msk. worcestershire sås
  • 125 g. mozzarella
  • 30 g. riven parmesan
  • 4 msk. basilikapesto
  • 80 g. spetspaprika eller röd paprika
  • 20 g. spenatblad
  • 1 st. större tomat
  • Zest från 1 st. citron
  • Bredbart smör till bröden
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Grillad macka med kyckling, pesto, parmesan och mozzarella är matig grillad smörgås.

Grillad macka med kyckling, pesto, parmesan och mozzarella är matig grillad smörgås.

Så här gör du grillad macka med kyckling, pesto, parmesan och mozzarella

  1. Skala löken och dela den i halvor. Skär bort roten på halvorna och skär sedan löken i strimlor. Lägg löken i en stekpanna och tillsätt smör och worcestershire sås. Tillaga löken på låg värme (skalan 2-3 av 10 på spisen) i ca. 30-45 minuter. Jag gillar när löken får stekas på låg värme under längre tid. Då får man fram en trevlig sötma i löken. Rör om lite då och då.
  2. Medan löken tillagas så skär du tomaten i tunna skivor. Paprikan skär du så du får små tärningar. Mozzarellan skär du i jämna skivor och parmesanen river du med ett rivjärn i en skål (se gärna till så du får finriven parmesan).
  3. Krydda kycklingen med salt och peppar på båda sidor. På varje sida river du även över skalet från citronen.
  4. Ställ din OptiGrill på automatiskt läge för att tillaga kyckling och tillaga kycklingen tills grillen meddelar att det är klart. Men du kan såklart även steka kycklingen i stekpanna med lite matolja och smör. Stek då tills kycklingen är färdig.

Dags att bygga din grillad macka med kyckling, pesto, parmesan och mozzarella

  1. Lägg bröden på en väl rengjord yta och bred på smör.
  2. Applicera sedan var sin matsked med pesto på 4 av bröden.
  3. Sedan fördelar du ut din stekta lök ovan på peston.
  4. Efter det lägger du ett lager av paprika jämt fördelat.
  5. Sedan lägger du ett lager med din rivna parmesanost.
  6. Nu lägger du på ett lager med spenat. Om spenaten har tjockare stjälkar, så plockar du bort dessa, så du bara använder själva bladen.
  7. I detta steg lägger du på din stekta kycklinglårfilé på vardera macka.
  8. Ovanpå kycklingen lägger du mozzarellan jämt fördelat.
  9. Avsluta med att lägga på tomatskivor och slutligen lägger du en brödskiva ovanpå.
  10. Tillaga bröden på din OptiGrill tills de är klara, genom att köra på det automatiska programmet för att tillaga bröd. Använder du annan smörgåsgrill, så följer du instruktioner för den.

Jag har ingen smörgåsgrill?

Alltså du kan alltid grilla dina smörgåsar utomhus i en kolgrill såklart. Men vill du köra i ugnen så ställer du den på 225 grader och tillagar dina mackor i mitten av ugnen i ca. 10-15 minuter. Men du kommer dock inte få samma frasiga bröd med grillränder om du tillagar i ugnen.

Vilket typ av bröd kan jag använda?

I sak kan du välja i princip vilket bröd som helst, men ett bröd som lämpar sig för att rostas eller grillas är ju att föredra. Alltså jag hade inte valt exempelvis en sirapslimpa. I detta receptet valde jag ett levainbröd, som har storleken som en vanlig formfranska. Det går att köpa i de flesta välsorterade mataffärer. Men väljer du ett större bröd, så kan du behöva anpassa mängden av ingredienser.

Hur mättande är grillad macka med kyckling, pesto, parmesan och mozzarella?

Jag är glad i min mat och blir i detta fallet mätt av två grillade mackor. Så receptet räcker då till två fullvuxna personer. Men serverar du med en trevlig sallad, så mättar ju den också och då borde receptet räcka till 4 personer, där ni får vardera smörgås. Annars är det bara att göra fler grillad toast med kyckling. Vem kan inte föräta sig på grillade mackor?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *