×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Grillad ryggbiff, potatis och tomat med chimichurri

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 st. portioner

Grillad ryggbiff, potatis och tomat

 • 800 g. fast potatis
 • 4 st. fina bitar av ryggbiff
 • 4 st. stora tomater
 • 100 g. smör

Chimichurri

 • 2+1/2 dl. finhackad persilja.
 • 1 dl. olivolja
 • 1/2 dl. citronjuice
 • 1/2 st. liten finhackad rödlök
 • 1 st. finhackad vitlöksklyfta
 • 1 tsk. chiliflakes
 • Salt efter smak

Grillad ryggbiff, potatis och tomat med chimichurri är grillad smakfull middag.

Grillad ryggbiff, potatis och tomat med chimichurri är grillad smakfull middag.

Inledning

I detta receptet utgår jag från att du ska starta grillen. Har du ingen grill så går det att även tillaga i ugn och spis. Ja då ugnsrostar du potatisen och köttet steker du i stekpanna med olja och smör. Men jag tycker denna rätt smakar som bäst om den får grillas.

Det du ska göra med din grill, är att se till så grillen har en varm och ”kall” sida. Du kan antingen se till så kolen bara ligger på ena sidan av grillen, eller att du med en grill som Kamado Joe har en deflektorplatta på ena sidan under gallret som skyddar mot den direkta värmen från kolen.

Med denna tillagningsteknik så har du då en ”kall” sida där du på ett enklare sätt kan varmhålla exempelvis den grillade potatisen och där du på den varma sidan tillagar köttet.

Vilken innertemperatur på köttet som du vill ha är upp till dig. Personligen gillar jag ett rosa kött, gärna mot rare hållet. Är du osäker på vilken temperatur som passar dig, så har jag en lista på innertemperaturer för kött, fågel och fisk.

Vad gäller potatisen, så tycker jag man ska välja en fast potatis. Välj gärna inte för stora potatisar och se gärna till så de har en någorlunda jämn storlek.

Men nog pratat för nu är det dags att göra grillad ryggbiff, potatis och tomat med chimichurri.

Så här gör du din chimichurri

 1. Finhacka persiljan och lägg i en bunke.
 2. Därefter finhackar du en vitlöksklyfta och en halv rödlök som du lägger tillsammans med persiljan.
 3. Tillsätt olivolja, citronsaft och chiliflakes.
 4. Blanda och smaka av med salt.

Så här gör du grillad ryggbiff, potatis och tomat

 1. Skala potatisen om du vill. Men jag gillar att ha skalet på. Koka potatisen i saltat vatten tills de nästan är klara. Detta kan du göra på spisen.
 2. Låt potatisen få svalna lite och trä på spett.
 3. Lägg smöret i en skål som tål grillens värme.
 4. Tomaterna skär du i halvor. Krydda gärna tomatens köttsida med lite salt och svartpeppar.
 5. Tänd på grillkolen och invänta att kolen är redo att användas.
 6. Lägg på skålen med smör på den varma sidan av grillen, så den börjar smälta. Sedan placerar du skålen på den kalla sidan av grillen.
 7. Lägg potatisen på den varma sidan och vänd dem då och då. Alltså du vill få en fin grillyta på potatisen. Pensla potatisen med det smälta smöret i omgångar under tiden.
 8. När potatisen börjar se fin ut, så lägger du dem på den kalla delen av grillen.
 9. Lägg på tomaterna med köttsidan neråt på den varma delen av grillen. Låt grilla på köttsidan en stund för att sedan vända på tomaterna. Du vill få lite grillyta på tomaterna, men inte grilla sönder dom helt. Ta från grillen när de grillat klart.
 10. Salta och peppra köttet. Grilla sedan köttet på så hög värme du kan på båda sidor. Du vill få en fin grillyta och samtidigt få en fin kärna i köttet. Ja om du nu inte vill servera köttet well done. Välj helt enkelt den grad på köttet som du föredrar. Använd gärna termometer om du är osäker.
 11. Ta köttet från grillen när det är klart och låt vila i 5 minuter. Du kan även plocka bort dina grillade potatisar från grillen, om du så inte redan gjort.
 12. När köttet fått vila klart, så skär du upp köttet i strimlor. Potatisen avlägsnar du från spetten.

Servera grillad ryggbiff, potatis och tomat med chimichurri

Lägg potatis, ryggbiff och tomat på var sin tallrik. Avsluta med att lägga på chimichurri. Att krydda köttets snittyta med lite salt och svartpeppar är inte helt fel kan jag lova.

2 kommentarer

  1. Lars Gunnar karlsson skriver:

   Laga till olika kött i optigrillen och recept till sådan mat . Det saknar jag på nätet. T ex fillet entrecote ryggbiff karré osv även färsbiffar.
   Har du ngn sida för sådant eller finns det någon FB grupp?

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Hej Lars. vet inte varför jag inte svarar på din fråga förens nu. Jag känner inte till någon Facebook grupp eller liknande som pratar om just detta. Men ska se om jag på sikt kan göra lite sådant med min OptiGrill och publicera här.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *