Ingredienser
4 portioner
Grekisk böngryta
- 4 st. normalstora potatisar
- 3 st. morötter
- 1 st. palsternacka
- 1 st. bit rotselleri (ca. 100 g.)
- 1 st. selleristjälk
- 1 st. gul lök
- 4 st. vitlöksklyftor
- 1 st. röd chili
- 500 g. krossade tomater
- 3 dl. vatten
- 4 msk. grönsaksfond
- 400 g. vita bönor på burk (avrunnen och sköljda)
- 2 dl. kalamataoliver
- 1/2 tsk. malen kanel
- 2 msk. honung
- 4 msk. olivolja
- 400 g. fetaost
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Grekisk böngryta – Recept på vegetarisk middag som DU kommer älska.

Så här gör du grekisk böngryta
- Skala och hacka potatis, morot, palsternacka och rotselleri i grövre tärningar.
- Hacka stjälksellerin i tunnare skivor och finhacka lök, vitlök och chili.
- Stek potatis, morot, palsternacka, rotselleri, stjälkselleri, lök, vitlök och chili i en stekpanna i ca. 5 minuter tillsammans med olja på medelhög värme.
- Lägg de stekta potatiserna, rotfrukterna och grönsakerna i en gryta eller kastrull och tillsätt krossade tomater, buljong och kanel. Låt sjuda i ca. 20 minuter.
- Tillsätt bönor, oliver och honung. Låt sjuda i ytterligare ca. 5 minuter.
- När grytan börjar bli klar så smakar du av med salt och svartpeppar.
Servera grekisk böngryta med tärnad fetaost och toppa gärna med lite machésallad eller en klick grekisk youghurt ovanpå. Ringla gärna över en god olivolja.