Ingredienser
4-8 portioner
Färsfylld spetspaprika
- 8 st. spetspaprikor
- 500 g. Nötfärs
- 3 klyftor vitlök
- 1 st. röd chili
- 1 st. gul lök
- 2 tsk. oregano
- 2 tsk. spiskummin
- 1/2 tsk. cayennepeppar
- 2 msk. tomatpuré
- 150 g. fetaost
- Saften från 1/2 citron
- 60 g. pinjenötter
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
- 2 msk. olivolja + 1 msk. smör till stekning
Tzatziki
- 500 g. yoghurt (naturell eller matlagningsyoghurt)
- 1 st. gurka
- 1/2-1 st. vitlöksklyfta
- 1 msk. honung
- 1 msk. olivolja
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Couscous
- Couscous till 4-8 portioner
- 3-6 msk. finhackad persilja
- 2-4 msk. olivolja
Färsfylld spetspaprika med tzatziki och couscous är lättlagad och smakfull middag.
Inledning
Detta recept räcker till 4-8 portioner. Alltså allt beror ju på hur stor i maten man är. Jag ska erkänna att jag åt två färsfyllda paprikor, eftersom denna maträtt är så god. Men så blev jag lite väl mätt också. Egentligen räcker det med en paprika.
Så här gör du färsfylld spetspaprika
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg pinjenötterna i en torr stekpanna och rosta dem tills de fått en rostad färg utan att bli brända. Lägg de rostade pinjenötterna i en skål.
- Skala och finhacka löken samt vitlöken. Passa även på att finhacka chilin i samma veva.
- Fräs köttfärsen i olivolja och smör i en stekpanna. Du vill steka köttfärsen tills den börjar få en fin karamelliserad stekyta.
- Tillsätt sedan lök, vitlök, chili, oregano, spiskummin, cayennepeppar, salt och svartpeppar. Stek sedan några minuter under omrörning.
- Göra sedan ett hål i mitten av stekpannan och tillsätt tomatpuré. Låt tomatpurén få steka i någon minut innan du blandar den med köttfärsröran.
- Pressa över citronsaft och tillsätt de rostade pinjenötterna samt smula över fetaosten. Låt steka i ytterligare någon minut under omrörning. Smaka av med ev. mer salt och svartpeppar.
- Skölj paprikan och skär av toppen av spetspaprikan och gröp ur innandömmet. Fyll sedan spetspaprikorna med köttfärsröran.
- Lägg din färsfyllda spetspaprika i en ugnsfast form och ringla över olivolja.
- Tillaga i ugnen på 225 grader i 25 minuter.
Tzatziki till färsfylld spetspaprika
Din tzatziki gör du med fördel i förväg. Låt gärna tzatzikin stå en timme eller två i kylskåpet så sätter sig smakerna ytterligare. Receptet på tzatziki är samma som du hittar här.
- Skölj gurkan och dela den på mitten. Gröp ut innanmätet med en matsked, eftersom det medför att din tzatziki inte blir så vattnig. Riv sedan gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
- Lägg den rivna gurkan i en sil, salta och låt den rinna av i 10-15 minuter.
- Låt även gärna yoghurten få rinna av i ett kaffefilter i 10-15 minuter i kylskåpet.
- Lägg yoghurten i en bunke och riv över vitlöken. Alltså börja med en halv vitlök, blanda och låt stå i kylen i 10 minuter. Smaka sedan om du vill ha mer vitlök. En tzatziki ska ha en god smak av vitlök, men den ska inte ta överhand tycker jag. När du är nöjd med mängden vitlök, tillsätter du olja samt honung och blandar runt.
- Därefter kramar du ur eventuell återstående vätska ur gurkan och blanda sedan ner den. Smaka av med salt och svartpeppar.
Couscous till färsfylld spetspaprika
Medan färsfylld spetspaprika tillagas i ugnen så kan du med fördel tillaga din couscous. Men jag har här inget recept, utan du följer helt enkelt instruktionen på förpackningen.
Jag valde att smaksätta den färdiga couscousen med olivolja och finhackad persilja. Eftersom jag tycker det förhöjer smaken och passar bra till maträtten.