×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Tzatziki – Enkelt och snabbt recept på grekisk yoghurtsås

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Tzatziki

  • 500 g. yoghurt (naturell eller matlagningsyoghurt)
  • 1 st. gurka
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk. olivolja
  • 1 msk. honung
  • Salt
  • Svartpeppar

Tzatziki – Enkelt och snabbt recept på klassisk grekisk yoghurtsås.

Tzatziki - Enkelt och snabbt recept på grekisk yoghurtsås.

Så här gör du tzatziki – enkelt och snabbt recept.

  1. Skölj gurkan och dela den på mitten. Gröp ut innanmätet med en matsked, vilket medför att din tzatziki inte blir så vattnig. Riv sedan gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
  2. Lägg den rivna gurkan i en sil, salta och låt den rinna av i 10-15 minuter.
  3. Låt även yoghurten få rinna av i ett kaffefilter i 10-15 minuter i kylskåpet.
  4. Lägg yoghurten i en bunke och riv över vitlöken. Börja med en halv vitlök, blanda och låt i kylen i 10 minuter. Smaka sedan om du vill ha mer vitlök. En tzatziki ska ha en god smak av vitlök, men den ska inte ta överhand. När du är nöjd med mängden vitlök, tillsätter du olja samt honung och blandar runt.
  5. Krama ur eventuell återstående vätska ur gurkan och blanda sedan ner den. Smaka av med salt och peppar.

Låt gärna tzatzikin stå en timme eller två i kylskåpet så sätter sig smakerna ytterligare. Servera till grillad kött, fågel eller fisk.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *