Ingredienser
4 st. portioner
Falukorv med stuvad spenat
- 800 g. potatis
- 400 g. bladspenat
- 1 st. vitlöksklyfta
- 2 dl. créme fraiche
- 1 tsk. torkad timjan
- 1 msk. citronsaft
- Riven muskotnöt några få drag
- 600 g. falukorv
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
- Smör till stekning
- Olja till stekning
Övriga tillbehör
- Persilja
Falukorv med stuvad spenat och kokt potatis är lättlagad husmanskost.
Inledning
Jag älskar husmanskost och här har du receptet på hur jag gör falukorv med stuvad spenat och kokt potatis. Jag toppar gärna med finhackad persilja
Du kan välja fryst spenat om du vill, men jag gillar att steka upp bladspenat. Det kan se väldigt mycket ut om du väljer färsk bladspenat, men du får tänka på att spenaten krymper rejält när den steks. Stek spenaten i omgångar och när den första omgången krympt så adderar du mer i stekpannan och så fortsätter du så tills all spenat får plats i stekpannan.
Detta är i min mening en lättlagad vardagsrätt och som samtidigt är god i sin enkelhet.
Så här gör du falukorv med stuvad spenat och kokt potatis
- Börja med att koka potatisen. Salta vatten och ha i potatisen och koka den enligt rekommenderad anvisning. Annars känner du med en sticka. Skala potatisen om du vill det.
- Under tiden som potatisen kokar, så värmer du på en stekpanna med olja och smör.
- Finhacka en vitlöksklyfta.
- Tillsätt vitlöken, citronsaft och så mycket spenat du får plats med i stekpannan. Addera även riven muskotnöt efter smak.
- Stek på medelhög värme tills spenaten börjat och krympa. Då har du i mer spenat och fortsätt addera spenaten tills allt får plats i stekpannan.
- När all spenat har krympt ordentligt så tillsätter du créme fraiche och rör om så den blir varm.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Värm på en annan stekpanna med olja och smör och stek på falukorven som du skärt i cm-tjocka skivor. Stek på båda sidor tills den färg som du önskar.
- När potatisen kokat klart så häller du av vattnet och det är dags att servera på tallrikar.
Servera gräddstuvad vitkål med stekt falukorv och kokt potatis
Lägg potatisar på 4 tallrikar. Sedan har du på falukorvar och därefter den stuvade spenaten. Drag gärna några extra drag med pepparkvarnen och avsluta med att toppa med finhackad persilja.
Serveringsförslag på öl
Då jag har en ölblogg, så vill jag ge dig förslag på öl att dricka till. Jag listar förslagen i ingen speciell ordning.