×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Egg fried rice – asiatiskt klassiker

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Egg fried rice

  • 500 g. jasminris
  • 3 st. ägg
  • 1-2 msk. kinesisk soja
  • 1-2 msk. sesamolja
  • Schalottenlök som motsvarar 1 st.. gul lök (eller så väljer du gul lök)
  • 5 st. vitlöksklyftor
  • 1 st. chili
  • 2 tsk. sambal oelek
  • 1 st. knippe salladslök (kallas även för vårlök)
  • Salt efter smak
  • Vitpeppar efter smak
  • Matolja till stekning

Egg fried rice – asiatiskt klassiker tillagad på stekhäll.

Egg fried rice - asiatiskt klassiker tillagad på stekhäll. Recept på lättlagad och god maträtt som alla lyckas med.
Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Inledning

Egg fried rice är en asiatisk klassiker. Det är en av asiens många husmanskosträtter och ska man göra en jämförelse med sverige så blir väl vår motsvarighet pyttipanna. Vi har potatisen och asien har riset.

Du använder med fördel gårdagens ris. Du vill alltså inte använda nykokt ris. Eftersom det nykokta riset är mer ömtåligt. Gårdagens ris är mer fast och lämpar sig bättre till egg fried rice då riskornen inte går sönder på samma sätt. Vanligtvis används jasminris, men när detta receptet skrevs så använde jag basmatiris. Jag tänker man tar det ris man har hemma.

Då man kan se egg fried rice lite som en slags pyttipanna, så tar du det du har hemma. Har du exempelvis kyckling och korv så har du i det tänker jag! Men se till att skära de i mindre och i lika stora bitar. Denna maträtten äter du med pinnar eller sked. Då vill du inte ha för stora bitar av köttet.

I detta receptet får du en grund så som jag noterat att andra kan göra den. Men det finns såklart variationer.

Det klassiska är att tillaga egg fried rice i en wokpanna över kraftig gaslåga. Men här gör jag det på stekhällen. Självklart du kan såklart göra det i en vanligt stekpanna också. Men detta är en maträtt som lämpar sig utmärkt att tillaga just på stekhäll.

Så här gör du egg fried rice på stekhäll

  1. Finhacka löken, vitlöken och chilin och lägg i en skål.
  2. Hacka upp salladslöken och lägg i en annan skål.
  3. Kläck äggen i en skål och vispa ihop.
  4. Värm på stekhällen på medelhög värme och gå i med matolja. Därefter går du i med lök, vitlök och chili. Stek på tills löken blivit mjuk och glansig.
  5. Tillsätt äggen och stek på under omrörning tills den nästan är genomstekt. Detta steget går fort.
  6. Därefter går du i med riset. Blanda ihop och fördela ut riset så du får separerade riskorn.
  7. Gå sedan i med soja, sesamolja, 1/3 av salladslöken, salt och vitpeppar. Blanda ihop ytterligare.
  8. Stek på tills du börjar få en aningens liten trevlig stekyta på riskornen. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
  9. Avsluta med att gå i med resterande salladslök och blanda ihop innan servering.

Servera egg fried rice på stekhäll

Lägg upp din egg fried rice på tallrikar eller i skålar. Du väljer själv! Servera gärna en öl till och här får du några serveringsförslag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *