×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Arancini – friterade risottobollar

Ingredienser

kniv-gaffel-skedArancini – friterad risottobollar

  • Risotto
  • Panko ströbröd
  • Vetemjöl
  • Ägg
  • Frityrolja

Arancini – friterade risottobollar som är goda och enkla att tillaga.

Arancini - friterade risottobollar som är goda och enkla att tillaga.

Inledning

Arancini är friterade bollar av risotto. Japp om du har överbliven risotto, så är den inte så rolig att värma dagen efter. Men det du då kan göra är att forma dem som bollar. Sen panerar du dem med mjöl, ägg och ströbröd. Därefter friterar du dem. Supergott!

Jag förordar att använda sig av panko ströbröd här. Du kan fritera dina bollar i en fritös om du har det, eller i en kastrull. Du måste inte fylla så oljan täcker dina arancini när de friteras. Med en sked kan du vända dem för att få dem friterade runt om.

Som du noterar i receptet så finns det ingen mängdbeskrivning. Allt beror på hur mycket risotto du har över. Eftersom det avgör hur mycket vetemjöl, ägg och ströbröd som går åt.

Men hur serverar man då arancini? Som dom är! Jag garnerade med persilja. Du kan också riva över extra parmesanost om du vill det. Men man kan garanterat även servera en trevlig tomatsås eller tomatsalsa till.

Så här gör du arancini – friterade risottobollar

  1. Vispa upp äggen i en skål.
  2. Lägg mjölet på ett fat
  3. Lägg ströbrödet på ett annat fat.
  4. Forma risotton till bollar av valfri storlek. Jag gjorde mina i ca. 4 cm tjocklek.
  5. Rulla runt bollarna i mjölet och ”skaka” av överflödigt mjöl.
  6. Därefter rullar du bollarna i äggen.
  7. Avsluta med att rulla runt bollarna i ströbrödet.
  8. Hetta upp olja till 150-160 grader.
  9. Gå i med bollarna i omgångar. Om bollarna inte täcks av oljan så tar du en sked för att vända på dem.
  10. Tillaga bollarna i 2-4 minuter eller tills de fått en gyllene fin färg.
  11. Lägg dina arancini på ett fat med papper. Eftersom då kan oljan få sugas upp av pappret.

Serveringsförslag till arancini – friterade risottobollar

Du har väl inte missat min ölblogg här på hemsidan? Här kommer jag med några tips på öl att servera till.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *