Vegetarisk lasagne med zucchini och spenat kan jag lova är den godaste lasagnen du ätit på länge. En god lasagne behöver inte alltid innehålla kött.

Så här gör du vegetarisk lasagne med zucchini och spenat

  1. Finhacka lök, vitlök, selleri, morot och chili. Stek på i en stekpanna med naturell olja och smör tills de börjar få lite stekyta.
  2. Tillsätt krossade tomater, honung och vinet. Låt puttra på mellanvärme i ca. 10 minuter. Krydda med hackad färsk basilika och smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Hacka zucchinin i 1 cm tjocka tärningar. Lägg i en kastrull tillsammans med crème fraiche och låt puttra på låg värme i 5 minuter. Tillsätt riven parmesan ost och rör runt. Smaka av med riven muskotnöt, salt och svartpeppar.
  4. Ta fram en stor ugnsform. Smörja in formen med smör och lägg ett lager av tomatsås i botten.
  5. Lägg sedan ett lager av lasagneplattor så de täcker. Lägg sedan på ett lager av crème fraiche såsen och riv över ett lager av halloumi ost och avsluta med att lägga på ett lager av färsk spenatblad. Dra några drag med pepparkvarnen.
  6. Applicera ett nytt lager av lasagneplattor. Lägg ett nytt lager med tomatsås och riv över ett lager av parmesan ost.
  7. Gör om steg 5 och 6 ytterligare en gång.
  8. Lägg ett sista lager av lasagneplattor och avsluta med att lägga på ett lager tomatsås och riv över både parmesan ost och riven halloumi ost.
  9. Ställ in i ugnen på 225 grader i 20-30 minuter. När lasagneplattorna är mjuka så är lasagnen klar. Låt vila i några minuter innan servering.

Hur många lager du kan lägga beror på ugnsformens höjd. Försök att få till fem lager om möjligt. Om du av förmodan vill ha något kött i, så passar det bra att lägga i bacon, kyckling eller skinka. Men jag kan lova dig att du vill äta den vegetarisk! Servera vegetarisk lasagne med zucchini och spenat tillsammans med en sallad som blandats med en fin olivolja och balsamico vinäger. Vinet du har i tomatsåsen är med fördel det vin du dricker till maten. Det går såklart bra att utelämna vinet, men det blir godare med.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked8 portioner

Tomatsås

  • 1 st. gul lök
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 1 st. stora morot
  • 1 st. röd chili
  • 1 st. fingerlång stjälkselleri
  • 4 msk. hackad färsk basilika
  • 500 g. krossade tomater
  • 2 msk. flytande honung
  • 2 dl. rött vin


Crème fraiche sås

  • 1 st. zucchini
  • 5 dl. crème fraische
  • Muskotnöt
  • Salt
  • Svartpeppar


Lasagne

  • 1 pkt. lasagneplattor
  • 50 g. färsk spenatblad
  • 400 g. halloumi ost
  • 150 g. parmesanost
Skriv ut receptet