Ingredienser
4 portioner
Torskrygg
- 4 st. bitar torskrygg
- Salt efter smak
Crème ninon
- 1/2 st. gul lök
- 1/2 st. vitlöksklyfta
- 1 msk. smör
- 4 dl. gröna ärter (frysta)
- 1 dl. torrt vitt vin
- 2 dl. vispgrädde
- 1 msk. fiskfond
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Övrigt
- 800 g. potatis
- 1 st. citron
- Några dillstjälkar
Torskrygg med crème ninon och kokt potatis är välsmakande middag.
Så här gör du torskrygg med crème ninon och kokt potatis
- Ställ ugnen på 150 grader.
- Rengör potatisen från eventuell jord och skala den om du vill.
- Lägg potatisen i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker potatisen. Tillsätt ca. 2 tsk. salt. Tillaga potatisen enligt anvisningarna.
- Krydda torskryggen med salt på båda sidorna och lägg sedan i en ugnsfast form. När det är ca. 15 minuter kvar på potatisen så ställer du in torskryggen i mitten av ugnen på 150 grader. Alltså jag tillagade torskryggen tills den fick en innertemperatur om 53 grader. Eftersom det är så jag föredrar att tillaga den. Se min temperaturguide.
- Under tiden som potatisen kokar och torskryggen tillagas så gör du crème ninonsåsen. Börja med att finhacka löken och vitlöken.
- Stek löken samt vitlöken i en kastrull med smör tills löken blivit glansig.
- Tillsätt ärtor, fiskfond, vitt vin och grädde och låt koka ihop för att sedan sjuda.
- När ärtorna är klara så ställer du kastrullen åt sidan och mixar med en stavmixer. Alltså du behöver inte mixa den helt slät om du inte vill. Jag gillar själv när den är lite ”grov”. Smaka av med salt och svartpeppar.
- När torskryggen är klar så tar du ut den från ugnen och när potatisen är klar så häller du av vattnet. Den fisksky som bildats i ugnsformen tar du tillvara och adderar till din crème ninonsås.
Servera torskrygg med crème ninon och kokt potatis
Börja med att lägga torskryggen på tallrikar och lägg på såsen. Därefter lägger du sedan på några potatisar och avsluta med att toppa med lite dill och lägg på en citronskiva.
Du kanske har noterat att citronskivan fått en grillad yta på bilden. Jag valde att steka citronskivorna lite snabbt på hög värme i en torr stekpanna, för att få lite yta. Alltså det är valfritt men citronen får en mer rundare och sötare karaktär.