×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Sparrisrisotto – Recept som du lyckas med

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Risotto

  • 400 g risottoris
  • 500 g grön sparris
  • 3 st. schalottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • ½ selleristjälk
  • 3 dl vitt vin
  • Kycklingbuljong
  • 50-100 g parmesan
  • Smör
  • Olivolja
  • Skalet från 1st. citron
  • Svartpeppar
  • Salt

Sparrisrisotto – Recept som du lyckas med.

Sparrisrisotto - Recept som du lyckas med.

Så här gör du sparrisrisotto

  1. Börjar du med att värma på en god kycklingbuljong. Självklart ska du använda din egna kycklingbuljong och ett recept på det hittar du här.
  2. Finhacka lök, vitlök och selleri. Skär av den träiga stammen på sparrisen, men spara dem för du vill ha med dem under kokningen av sparrisen.
  3. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull så det täcker sparrisen. Låt sparrisen få koka i 5-15 minuter tillsammans med de avskärda stammarna. Ju färskare sparris desto kortare koktid.
  4. När sparrisen är klar så tar du ur dem från det kokande vattnet. Låt stammarna få sjuda ytterligare en stund så du får ett vatten som ska smaka så mycket sparris som möjligt.
  5. Lägg i löken, vitlöken och sellerin i en större kastrull och stek på medelhög värme tillsammans med olivolja och smör tills löken blir lite glansig.
  6. Tillsätt riset och rör om en stund och häll sedan i det vita rumstempererade vinet. Viktigt att vinet inte är kallt så du kyler ner risotton. Låt vinet få koka in i riset tills det blir torrt.
  7. Tillsätt den varma kycklingbuljongen i omgångar under konstant omrörning. Det är viktigt att buljongen är varm. När risotton upplevs blir för tjock så spär du på med mer buljong. Varva med det kokta sparrisvattnet, så du förhöjer smaken av sparris.
  8. När risotton är krämig men fortfarande har en kärna i riskornen är risotton klar. Tillsätt den rivna parmesanosten och smaka av med salt och svartpeppar.

När du lägger risotton på tallriken så avslutar du med att lägga på några sparris. Riv över en god permesanost samt citronzest och ringla över en fin olivolja. Avsluta gärna med att dra gärna några extra drag med svartpepparkvarnen. Det vinet du använder i risotton är rekommenderat att dricka till.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *