Senaps och honungsbakad lax med varm potatissallad och stekt sparris. Recept på god middag.

Så här gör du senaps och honungsbakad lax

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg laxen i en långpanna med skinnsidan neråt och salta samt peppra efter smak.
  3. Blanda senap, honung, finhackad vitlök och citronskal. Bred ut över laxen.
  4. Skär löken i skivor och lägg den skivade löken vid sidan om laxskivan.
  5. Tillaga laxen i ugnen i ca 20 minuter. Laxen är i min mening klar när den uppnått en innertemperatur om 52 grader.

Varm potatissallad

  1. Koka delikatesspotatis i saltat vatten med skalet kvar i ca. 20 minuter. Koktiden varierar beroende på potatissort och den är klar när den är mjuk. Känn med en sticka.
  2. Låt potatisen få svalna något. Blanda sedan med olivolja, avrunnen kapris, citronsaft och finhackad persilja.

Stekt sparris

  1. Skär av ändarna på den gröna sparrisen, då den är hård och därmed inte så god att äta.
  2. Stek sparrisen i några minuter i en torr stekpanna.
  3. Tillsätt sedan smör, citronsaft, salt och svartpeppar.
  4. Låt steka i ytterligare några minuter tills sparrisen blir mjuk och fått fin stekyta.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Senaps och honungsbakad lax

  • 800 g. laxsida
  • 1 dl. grovkornig senap
  • 3 msk. honung
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • Skalet från 1 st. citron
  • 4 st. rödlökar
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Varm potatissallad

  • 1 kg. delikatesspotatis
  • 1/4 dl. fin olivolja
  • 1 dl. avrunnen grovhackad kapris
  • 4 msk. citronsaft
  • 4 msk. finhackad persilja
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Stekt sparris

  • 1 knippe grön sparris
  • 3 msk. smör
  • 1/2 msk. citronsaft
  • 1 st. nypa flingsalt
  • 2-4 drag med svartpepparkvarnen
Skriv ut receptet