Ingredienser
4 portioner
Senaps och honungsbakad lax
- 800 g. laxsida
- 1 dl. grovkornig senap
- 3 msk. honung
- 2 st. vitlöksklyftor
- Skalet från 1 st. citron
- 4 st. rödlökar
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Varm potatissallad
- 1 kg. delikatesspotatis
- 1/4 dl. fin olivolja
- 1 dl. avrunnen grovhackad kapris
- 4 msk. citronsaft
- 4 msk. finhackad persilja
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Stekt sparris
- 1 knippe grön sparris
- 3 msk. smör
- 1/2 msk. citronsaft
- 1 st. nypa flingsalt
- 2-4 drag med svartpepparkvarnen
Senaps och honungsbakad lax med varm potatissallad och stekt sparris. Recept på god middag.
Så här gör du senaps och honungsbakad lax
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg laxen i en långpanna med skinnsidan neråt och salta samt peppra efter smak.
- Blanda senap, honung, finhackad vitlök och citronskal. Bred ut över laxen.
- Skär löken i skivor och lägg den skivade löken vid sidan om laxskivan.
- Tillaga laxen i ugnen i ca 20 minuter. Laxen är i min mening klar när den uppnått en innertemperatur om 52 grader.
Varm potatissallad
- Koka delikatesspotatis i saltat vatten med skalet kvar i ca. 20 minuter. Koktiden varierar beroende på potatissort och den är klar när den är mjuk. Känn med en sticka.
- Låt potatisen få svalna något. Blanda sedan med olivolja, avrunnen kapris, citronsaft och finhackad persilja.
Stekt sparris
- Skär av ändarna på den gröna sparrisen, då den är hård och därmed inte så god att äta.
- Stek sparrisen i några minuter i en torr stekpanna.
- Tillsätt sedan smör, citronsaft, salt och svartpeppar.
- Låt steka i ytterligare några minuter tills sparrisen blir mjuk och fått fin stekyta.