×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Pulled pork på offset smoker

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4-8 portioner

Pulled pork på offset smoker

 • 1 kg. hel bit fläskkarré
 • Gul senap
 • Paprikapulver
 • Vitlökspulver
 • Svartpeppar
 • Salt

Övriga tillbehör

 • 50/50 blandning vatten och äppelcidervinäger i sprayflaska
 • Slaktarpapper eller ungsfolie

Pulled pork på offset smoker – När du vill få det bästa resultatet.

Pulled pork på offset smoker - När du vill få det bästa resultatet. Johans mat visar hur du lyckas med finstämda och rökta smaker.
Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Inledning

Har du en offset smoker? Har du testat att göra pulled pork? Om inte så är det dags att göra det. Spana gärna in videon ovan, som är ett bra komplement till detta recept. Att tillaga pulled pork på offset smoker är ett långkok. När detta receptet skrevs, så tog det strax över 10 timmar innan jag slutade tillaga köttet. Men slutresultatet blir så gott!

Där köttet placerades så siktade jag på en måltemperatur om 120 grader. Jag valde att placera nära skorstenen av matkammaren. Alla som arbetat med en vedeldad offset smoker, vet att man inte kan hålla en jämn temperatur till 100% och att temperaturen är olika i en matkammare, eftersom det är varmare närmre eldkammaren. Men med en bra termometer som exempelvis en Fireboard 2 från Fireboard Labs , hjälper till oerhört. För med sådan termometer kan man nämligen mäta temperaturen på flera olika ställen i matkammaren. Samtidigt som du även kan mäta innertemperaturen på den mat som du tillagar.

För min del tog det 7,5 timmar att få till en fin yta. Det som man i USA benämner som bark. Då gjorde jag som så att jag efter 2 timmar började spraya med en blandning av vatten och äppelcidervinäger. Sen efter 7,5 timmar så klädde jag in köttet i slaktarpapper. Men jag tänker ugnsfolie går bra också. Sen låt jag köttet få nämre eldkammaren där det var 150 grader. Där lät jag min pulled pork tillagas tills jag då nått en innertemperatur om 95 grader. De hade då totalt tagit strax över 10 timmar.

När du strimlat upp köttet, så kan du såklart smaksätta det om du vill med exempelvis en bbq-sås som du blandar köttet med och tillagar vidare en stund. Men jag tycker köttet blir så bra att jag låter det få vara som det är. Sen anpassar jag tillbehören och såsen utefter vad jag ska använda min pulled pork till. Se bara till att inte strimla upp köttet direkt. Låt det få vila så får du ett saftigare kött.

Kom ihåg att tillagningstiden och den tid det tar för dig att klä in köttet i slaktarpapper kan variera. Lika så tiden efter du klätt in köttet i slaktarpapper. Du kan se mitt recept och video som en vägledning.

Så här gör du pulled pork på offset smoker

 1. Pensla in köttet med gul senap runt om köttet.
 2. Krydda sedan med salt, svartpeppar, vitlökspulver och paprikapulver.
 3. Låt din offset smoker komma upp till temeratur och där en termometer mäter 120 grader i matkammaren.
 4. Placera köttet där det är 120 grader och stick samtidigt in en termometer.
 5. Ställ in en skål som tål värme med vatten nära eldkammaren.
 6. Försök att tillaga köttet på en temperatur om 120 grader i 2 timmar.
 7. Därefter börjar du på att spraya in köttet med din bladning av vatten och äppelcidervinäger varje timma tills du fått en fin sk. bark. För mig tog det 7,5 timmar. Här ska du fortsatt hålla 120 grader.
 8. Därefter klär du in köttet i slaktarpapper och ställer tillbaka det i matkammaren, men närmre eldkammaren. Där höll jag en temperatur om 150 grader.
 9. När köttet uppnåt en temperatur om 95 grader så tog jag ut köttet. Då kändes köttet mört och fint. Detta tog mig strax över 10 timmar.
 10. Låt köttet få vila i minst 15 minuter innan du strimlar upp köttet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *