Potatisgratäng – krämig och hemlagad. Servera tillsammans med en bit kött som exempelvis fläskfilé.

Så här gör du

1. Finhacka en gul lök och 2 st. vitlöksklyftor. Stek i stekpanna tillsammans med smör så löken får svettas av utan att få för mycket färg.

2. Skär potatisen i ca 5mm tjocka skivor och lägg i kallt vatten.

3. Smörj in gratängformen i smör. Finhacka 1 st. vitlöksklyfta och fördela ut på botten.

4. Lägg ett Jämt lager av potatisskivor så det täcker botten av formen.

5. Salta och peppra efter smak. Riv över 50 g. parmesan och 50 g. västerbottenost. Fördela ut den stekta löken så du får ett jämt lager.

6. Lägg på ett nytt lager av potatisskivor så det täcker helt.

7. Häll på all grädde över potatisen. Salta och peppra på potatisen och riv över den resterande Västerbottensosten.

8. Grädda i ugnen på 200 grader i ca. 1 timma eller tills potatisen är klar. Använd en tandpetare eller sticka för att känna på konsistensen.

Servera potatisgratäng – krämig och hemlagad med en bit kött där exempelvis fläskfilé är en svensk klassiker. Vill du ha mer vitlökssmak? Ja då har du i mer vitlök. Själv tycker jag det är gott när vitlökssmaken finns där men utan att ta överhand. Vill du ha en örtig smak så fungerar det fint att krydda med timjan. Somliga tycker även om att använda både lök och purjolök. Kombinationen Västerbottensost och parmesanost tycker jag fungerar riktigt bra, men även här kan man experimentera. Inget sätt är rätt eller fel, utan du gör det som passar dig och dina smaklökar bäst.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Potatisgratäng

  • 1 kg potatis
  • 2 st. gula lök
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 5 dl. grädde
  • 50 g. parmesanost
  • 150 g. Västerbottensost
  • Svartpeppar
  • Salt

 

Skriv ut receptet