Oxfilépasta – recept på överblivet kött som går snabbt och enkelt att tillaga.

Så här gör du oxfilépasta

Detta receptet baserar sig på att du har rester av överblivet kött. I mitt fall hade jag tillagad ofilé från gårdagen som jag tärnade upp till min oxfilépasta. Har du någon annat kött som exempelvis fläskfilé, så funkar det bra också. Det var så detta receptet uppstod. Jag tog det jag hade hemma. Ungefär som du gör med en pytt i panna.

  1. Förbered dig genom att finhacka lök, vitlök och chili. Skär köttet i tärningar. Detta gör du för att förenkla din matlagning i de fortsatta stegen.
  2. Blanchera sugarsnaps. Det gör du genom att låta dem få koka i en minut. Avlägsna sedan det kokande vattnet och låt de få svalna.
  3. Koka sedan upp vatten i en stor kastrull, avsedd för din pasta och salta vattnet. Pastavattnet ska smaka som en kallsup, för då blir pastan som godast. Lägg i pastan och koka den enligt förpackningen.
  4. Medan pastan kokat så steker du lök, vitlök och chili i stekpanna med smör tills löken blir glansig i ytan.
  5. Tillsätt sedan oxfond och grädde och blanda ihop på mellanhög värme i ett par minuter.
  6. Lägg i timjan, persilja, citronsaft samt dijon och blanda för att sedan låta sjuda i ytterligare några minuter.
  7. Riv över parmesanost och blanda. Smaka sedan av med salt och svartpeppar.
  8. Avsluta med att lägga i sugarsnaps, tärnad oxfilé och nykokt pasta i stekpannan. Blanda runt och smaka av en sista gång.

Dags att servera din oxfilépasta

Servera din oxfilépasta – recept på överblivet kött på 4 tallrikar. Riv gärna över lite extra parmesanost och varför inte även dra några drag med pepparkvarnen? Det är alltid trevligt, eftersom du förhöjer smaken ytterligare. Sammanfattningsvis har du här ett enkelt och trevligt recept. där du tar det kött du har hemma. I mitt fall blev det oxfilé, eftersom jag hade över från gårdagens middag. Eftersom köttet redan är tillagat, så ska du bara tillsatta det i slutet av tillagningen. Detta eftersom köttet som i mitt fall var oxfilé inte ska överköras. Du har väl spanat in min sida där jag listar rätta innertemperaturer för kött fågel och fisk?

Jag hade dessutom sugarsnaps hemma, som därmed fick hänga med i detta recept. Men har du något annat, som exempelvis haricots verts eller kanske sparris, så lär det nog funka finfint också. Detta recept börjar nästan kännas som om att det blev en motsvarighet till pytt i panna.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Oxfilépasta

  • 500 g. tillagad oxfilé eller annat valfritt kött
  • 400 g. pasta
  • 2 msk. oxfond
  • 1+1/2 tsk. Dijon
  • 1 tsk. torkad timjan
  • 2 msk. färsk persilja
  • 3 msk. citronsaft
  • 4 dl. grädde
  • 1 st. gul lök
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 1 st. röd chili
  • 2 msk. smör till stekning
  • 1/2 dl. parmesanost + extra parmesan att riva över vid servering
  • 250 g. sugarsnaps
  • Salt
  • Svartpeppar
Skriv ut receptet