Ingredienser
4 portioner
Grytan
- 1 kg högrev
- 200g rökt sidfläsk
- 2 gula lökar
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 moröter
- 3 st lagerblad
- 1 knippe timjan
- 150 g skogschampinjoner
- 50 g trattkantareller
- vatten
- 1 flaska rödvin
- persilja
- salt och svartpeppar
Potatismos
- 1 kg potatis
- 200 g Smör
- Grädde
- Muskotnöt
- Salt
- Svartpeppar
Min mustiga högrevsgryta är ett långkok du bara måste testa och vinet du har i grytan är också det vin du ska dricka till.
Så här gör du
Förberedelser är hela grejen! Starten på en god mustig högrevsgryta börjar med att förbereda ingredienserna. Börja med att grovhacka lök, vitlök och morot. Champinjonerna delar du i 4 delar om de är stora. Använder du torkade trattkantareller så blötlägger du dem 30 minuter innan du börjar hacka upp dem. Sidfläsket tärnar du i centimeter tjocka bitar.
Stek grensakerna i matolja så de får lite stekyta och lägg de stekta grönsakerna i en större kastrull. Salta och peppra den rumstempererade högreven och stek köttet runt om tills de får en fin stekyta. Lägg köttet i kastrullen tillsammans med de stekta grönsakerna. Tillsätt rödvinet, lagerblad och timjan. Häll avslutningsvis på vatten tills de täcker köttet.
Låt allt få sjuda i 5 timmar. Kontrollera under tiden så inget bränner fast i botten av kastrullen. För hög värme orsakar detta. Smaka gärna av grytan efter 3-4 timmar och saknar du något som exempelvis salt eller peppar så kan du tillsätta det, men tänk på att sidfläsket som du senare ska tillsätta kan ha en hög sälta. Desto längre du kokar en gryta så kommer smakerna att förstärkas.
Efter fem timmar så tar du ut köttet från grytan. Sila av såsen och låt den koka ner. Under tiden steker du svampen och sidfläsket på hög värme så de får en fin stekyta. Upplever du att såsen är för tunn, så tillsätter du redning tills såsen får den konsistens som du själv önskar. När du känner att du fått önskad konsistens på såsen så lägger du i svampen och sidfläsket.
Samtidigt som du låter såsen kokar ner så kokar du upp potatisen i saltat vatten. När potatisen kokat färdigt så är tipset till ett gott potatismos att först pressa den genom en potatispress. Det ger en finare konsistens och du kan med fördel använda en slickepott i stället för elvisp. Tillsätt 200g smör (är du onyttig så tar du i mer) och mängden grädde (eller mjölk) väljer du utefter vilken konsistens du vill ha på moset. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.
Avsluta med att skära upp köttet innan servering. Garnera med finhackad persilja.