×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Kalvfärsbiffar med kantarellsås och mandelpotatis

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Kalvfärsbiffar

  • 500 g. kalvfärs
  • 2 dl. grädde
  • 1/2 dl. panko ströbröd
  • 1 st. gul lök
  • 4 st. torkade enbär
  • 1 st. ägg
  • 2 tsk. dijonsenap
  • 1 tsk. rönnbärsgelé
  • 2 tsk. salt
  • 20 drag med svartpepparkvarnen

Kantarellsås

  • 300 g. kantareller
  • 1 st. schalottenlök
  • 3 dl. grädde
  • 1½ msk. viltfond
  • 1/2 msk. rönnbärsgelé
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Färsk timjan till garnering

Kalvfärsbiffar med kantarellsås och mandelpotatis är en av mina många favoriter. Kan det bli en av dina favoriter också?

Kalvfärsbiffar med kantarellsås och mandelpotatis.

Så här gör du kalvfärsbiffar med kantarellsås och mandelpotatis

Kalvfärsbiffar

  1. Häll grädde och panko ströbröd i en bunke och rör runt så de blandas. Ställ in i kylskåp 15 minuter.
  2. Under tiden steker du gul lök i en stekpanna tills den får en glansig färg. Ställ av stekpannan från spisen så löken får svalna.
  3. Mortla 4 st. torkade enbar.
  4. Ta ut bunken från kylskåpet och tillsätt enbär, ägget, dijonsenap, rönnbärsgelé, salt och svartpeppar. Rör om ordentligt. Smaka av om du vil laddera mer salt eller peppar. Den ska smaka lite översalt och överkryddat av peppar. Detta neutraliseras när du tillsätter kalvfärsen.
  5. Lägg i kalvfärsen och blanda runt ordentligt. Forma sedan till fina biffar i en storlek som du föredrar.
  6. Stek biffarna i smör i ca. 4-5 minuter på vardera sida.
  7. När de stekt klart så lägger du biffarna på en ugnsfast form och in i ugnen på 150 grader. Då håller de värmen samtidigt som de tillagas klart.

Kantarellsås

  1. Stek svampen i smör tills de får fin färg. Under tiden finhackar du schalottenlök. Använd gärna stekpannan du stekte biffarna i så får du massor av god smak till din sås.
  2. När svampen börjar få fin stekyta så tillsätter du schalottenlök och steker på en stund till.
  3. Tillsätt grädde, viltfond, rönnbärsgelé och låt koka ihop på mellanvärme.
  4. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera kalvfärsbiffar med kantarellsås tillsammans med kokt mandelpotatis. Plocka gärna några blad av färsk timjan att strö över samt några drag av pepparkvarnen innan servering.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *