×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Hovmästarsås – Recept på klassisk sås

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Hovmästarsås

  • 2 msk. mild senap
  • 1 msk. dijonsenap
  • 3 msk. socker
  • 1 msk. vitvinsvinäger
  • 1 msk. soja
  • Saften från 1/2 citron
  • 1 msk. vatten
  • 1/2 tsk. vitpeppar
  • 1,5 dl. matolja
  • 1/4 – 1/2 dl. finhackad dill

Hovmästarsås är en klassiker till gravad eller halstrad lax.

Hovmästarsås - Recept på klassisk sås.

Så här gör du hovmästarsås

  1. Blanda alla ingredienser förutom matoljan och dillen. Rör om tills sockret har löst upp sig helt.
  2. Droppa i rapsoljan under konstant omrörning. Häll inte i för mycket på en gång för då riskerar du att såsen spricker.
  3. Finhacka dillen som du addera till såsen och rör om. Börja med 1/4 dl. dill och smaka av. Vill du ha mer dillsmak så tillsätter du det.
  4. Ställ in i kylskåpet i minst en timma, så smakerna sätter sig ordentligt.

En klassisk hovmästarsås serverar du till halstrad eller gravad lax. Servera gärna såsen tillsammans med kokt potatis och du får en mycket god middag. Du kan också servera till exempelvis buffén eller julbordet. Köp inte den färdiga såsen från affären när du gör den så enkelt själv. Jag kan lova att det blir godare och själv köper jag aldrig den färdiga från butiken längre.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *