×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Gravad lax med rödbetor, pepparrot och gräddfilssås

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Gravad lax

  • 500 g. lax med skinnsida
  • 1/4 dl. salt
  • 1/2 dl. rörsocker
  • 1 dl. riven färdigkokt rödbeta
  • 1/2 dl. riven pepparrot
  • 1 dl. dill
  • 3 cl. snaps (valfritt)

Sås

  • 2 dl. gräddfil
  • 1 tsk. senap
  • Skal och saft från 1/2 citron
  • Salt
  • Svartpeppar

Servera gravad lax med rödbetor, pepparrot och gräddfilssås med färskpotatis eller som en rätt till julbordet eller påskbuffén.

Så här gör du gravad lax med rödbetor, pepparrot och gräddfilssås

  1. Placera ut plastfolie på en jämn arbetsyta och lägg laxsidan med skinnytan neråt.
  2. Lägg på saltet så det täcker hela köttytan på laxen.
  3. Riv pepparrot och lägg så det täcker fisken.
  4. Strössla över rörsocker på samma vis så även sockret täcker hela fiskytan.
  5. Lägg på ett lager riven färdigkokt rödbeta.
  6. Avsluta med att lägga på ett lager finhackad dill.
  7. Häll över 3 cl. kryddad snaps. Detta är valfritt men ska laxen serveras på ett julbord så är det gott att använda samma snaps som du serverar.
  8. Lägg plastfolien så den täcker laxen, men låt det vara öppet på sidorna så saften kan rinna ut. Lägg laxen i en skål och lägg något tungt över som exempelvis en mortel. Låt stå i kylskåpet i 2 dagar. Vänd på laxen någon gång per dag.

Gräddfilssås

  1. Lägg gräddfil i en skål.
  2. Tillsätt senap, citronskal och saften från 1/2 citron.
  3. Rör om och smaka av med salt och svartpeppar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *