Ingredienser
4 portioner
Gravad lax
- 500 g. lax med skinnsida
- 1/4 dl. salt
- 1/2 dl. rörsocker
- 1 dl. riven färdigkokt rödbeta
- 1/2 dl. riven pepparrot
- 1 dl. dill
- 3 cl. snaps (valfritt)
Sås
- 2 dl. gräddfil
- 1 tsk. senap
- Skal och saft från 1/2 citron
- Salt
- Svartpeppar
Servera gravad lax med rödbetor, pepparrot och gräddfilssås med färskpotatis eller som en rätt till julbordet eller påskbuffén.
Så här gör du gravad lax med rödbetor, pepparrot och gräddfilssås
- Placera ut plastfolie på en jämn arbetsyta och lägg laxsidan med skinnytan neråt.
- Lägg på saltet så det täcker hela köttytan på laxen.
- Riv pepparrot och lägg så det täcker fisken.
- Strössla över rörsocker på samma vis så även sockret täcker hela fiskytan.
- Lägg på ett lager riven färdigkokt rödbeta.
- Avsluta med att lägga på ett lager finhackad dill.
- Häll över 3 cl. kryddad snaps. Detta är valfritt men ska laxen serveras på ett julbord så är det gott att använda samma snaps som du serverar.
- Lägg plastfolien så den täcker laxen, men låt det vara öppet på sidorna så saften kan rinna ut. Lägg laxen i en skål och lägg något tungt över som exempelvis en mortel. Låt stå i kylskåpet i 2 dagar. Vänd på laxen någon gång per dag.
Gräddfilssås
- Lägg gräddfil i en skål.
- Tillsätt senap, citronskal och saften från 1/2 citron.
- Rör om och smaka av med salt och svartpeppar.