Helstekt kyckling med örter, ugnsrostad potatis och god sås kommer du göra igen!

Inledning

I detta recept ska du låta saften från kycklingen få rinna ner över potatisen och övriga tillbehör under tillagningen i ugn. Eftersom det medför att du adderar en mycket trevlig smak. Samtidigt kommer du få en god sky som du sedan gör en mumsig sås på.

Jag har en bra ugnsform som där jag i den får plats med ett galler. Det gör att kycklingen ligger ovanför och där smakerna från kycklingen då kan rinna ner mot ugnsformen. Men har du inte tillgång till detta, så kan du lägga kycklingen direkt mot ett vanligt ugnsgaller och under ha en ugnsform som kan ta emot safterna från kycklingen.

Helstekt kyckling med örter

  1. Lägg kycklingen på en väl rengjord yta. Skär ut 3 st. bitar av smör. En lägger du i baken på kycklingen. De andra två ska du lägga under skinnet på var sin sida. Alltså du kan behöva pilla lite med fingret för att få upp skinnet. Men var samtidigt försiktig så skinnet inte går sönder.
  2. Finhacka en chili och lägg i baken av kycklingen. Sedan kryddar du baken med rosmarin, salt och svartpeppar. Jag körde på 1 msk. rosmarin, 1/2 tsk. salt och 20 drag med pepparkvarnen.
  3. Dela en citron på mitten och för in citronhalvorna i baken.
  4. Lägg kycklingen med underdelen uppåt och ha på lite flytande honung som du masserar in. Sedan kryddar du med salt, svartpeppar, oregano och timjan.
  5. Vänd sedan på kycklingen ha på honung som du även här masserar in. Avsluta med att krydda med salt, svartpeppar, oregano och timjan.

Ugnsrostad potatis

  1. Dela potatisen i halvor.
  2. Skala morötter och dela dem på mitten. Sedan skär du halvorna i mindre bitar. Jag delade dom på hälften.
  3. Skölj en selleristjälk och skär i mindre bitar.
  4. Krossa vitlökshalvorna med eggen av en kniv och avlägsna skalet. Alltså du behöver inte göra mer än så med vitlöken.
  5. Skala löken och skär den i klyftor.
  6. Lägg allt i en ugnsform och ringla över olivolja. Efter det så saltar och pepprar du och blandar runt. Se gärna till så ”köttsidan” av potatisen ligger mot ugnsformens botten, för då kommer potatisen ta upp goda smaker.
  7. Ställ gallret med kycklingen ovanför potatisen och rotfrukterna.

Tillaga kyckling med potatis och sås

  1. Ställ in kycklingen med potatisen och dess tillbehör i ugnen och tillaga på 150 grader i 1,5-2 timmar. Tidsåtgången varierar beroende på ugn. Mät kycklingen med en termometer och den är klar när den är 85 grader intill benet. Efter halva tiden, så värmer du på smör som du med pensel penslar över kycklingen. Jag gjorde detta efter ca. 1 timma.
  2. När kycklingen är klar så ställer du den åt sidan för att få vila.
  3. Sila av skyn i en kastrull som bildats med den ugnsrostade potatisen och rotfrukterna. Skyn ska du göra en god sås av.
  4. Ställ ugnen på 200 grader. Din potatis är troligtvis inte är helt färdig, så börja med att tillaga klart den i ugnen med köttsidan av potatisen pekandes uppåt. Känn med en sticka och den ska gå lätt igenom potatisen. När potatisen är klar, så ställer du ugnen på grill i 3-5 minuter så får du en fin färg på potatisen.
  5. Under tiden som potatisen tillags i ugnen så gör du klart såsen. Tillsätt grädden till din sky och låt koka upp för att sedan sjuda. Det kommer finnas mycket fett men det ska du behålla, eftersom det finns en mycket god smak där. Red av såsen till den konsistens på såsen som du önskar.
  6. Ta ena halvan av citronen som tillagades i ugnen och pressa i såsen. Avsluta med att smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.

Servera kyckling

Skär upp kycklingen när potatisen och såsen är färdig. Du vill verkligen skära kycklingen det sista du gör, eftersom du vill låta den få vila och därmed bevara safterna inuti kycklingen. Men sen är det bara lägga upp på tallrikar och servera din helstekt kyckling med örter, ugnsrostad potatis och god sås. Pressa gärna över citronsaft från den andra halvan av citronen för extra god smak.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked 4 portioner

Helstekt kyckling med örter

  • 1 st. hel kyckling
  • 100 g. smör
  • 1 st. citron
  • 1 st. röd chili
  • 2 msk. oregano
  • 2 msk. timjan
  • 1 msk. rosmarin
  • 1 msk. honung
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • 100 g. smält smör att pensla kycklingen med under tillagning

kniv-gaffel-sked

Ugnsrostad potatis med tillbehör

  • 1 kg. potatis (exempelvis cherie)
  • 2 st. morötter
  • 1 st. selleristjälk
  • 5 st. vitlöksklyftor
  • 1. st stor röd lök
  • 3 msk. olivolja
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

kniv-gaffel-sked

Sås

  • Skyn från tillagningen
  • 1,5 dl. grädde
  • Redning
  • Saften från 1/2 citron från tillagningen
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
Skriv ut receptet