×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Hasselbackspotatis – recept på svensk klassiker

Ingredienser

kniv-gaffel-skedHasselbackspotatis

  • 12 st. fasta potatisar (eller så många du behöver)
  • 1/2 msk. torkad timjan
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Smakrik lagrad ost (valfritt)
  • Ströbröd eller panko ströbröd
  • Smör
  • Matolja

Hasselbackspotatis – recept på svensk klassiker som alla lyckas med.

Hasselbackspotatis - recept på svensk klassiker som alla lyckas med. Johans mat visar hur du tillagar denna favorit.

Inledning

Hasselbackspotatis är en klassiker väl värd att tillaga. Alltså den passar till så mycket. Jag personligen gillar att skära potatisen i tunna skivor så de max är ca 3 mm. Personligen tycker jag att 1/2 cm är för tjocka skivor och som jag ofta ser många gör. Låt det ta sin tid att skära potatisen med en vass kniv. Ett tips är att lägga potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte igenom potatisen lika lätt.

Det är inte alla som har på ströbröd, men jag tycker det ska vara på personligen. Alltså det blir godare så om ni frågar mig. Det går fint att välja panko ströbröd om du har det istället för ”vanligt” ströbröd.

Att riva på lite lagrad ost kan också vara trevligt, men jag ser det som valfritt. Då ska det vara en smakrik ost och på bilden ovanför valde jag att riva över parmesanost.

Delar sig potatisen under tillagningen så gör det inget. Det ser bara hemlagat och rustikt ut. Men se till så att du väljer en fast potatis. Sen hur många potatisar du behöver kan du bäst avgöra själv. Allt beror på hur många du ska servera till.

Så här gör du hasselbackspotatis

  1. Skala potatisen och skär potatisen i tunna skivor utan att skära igenom dem.
  2. Lägg lite matolja i en ugnsfast form och placera potatiserna med den skårade sidan uppåt.
  3. Salta och peppra potatisen och avsluta med att fördela ut timjan.
  4. Ha på valfri mängd av ströbröd.
  5. Hyvla smör som du lägger ovanpå potatisen.
  6. Ställ in i hasselbackspotatisen mitten av ugnen på 225 grader i 60-80 minuter.
  7. Ös gärna potatisen med smöret och oljan 3-4 gånger under tillagningen.
  8. Valfritt: När potatisen känns klar så river du på lagrad ost i valfri mängd.
  9. Låt potatisen tillagas tills osten smält något.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *