×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Grillat fläsk med löksås och färskpotatis

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Grillat fläsk med löksås och färskpotatis

 • 1 kg. rimmat fläsk
 • 3 st gula lökar
 • 5 dl. grädde
 • 1 msk. honung
 • 1 msk. BBQ-sås
 • 2 msk. mjöl
 • 1 kg. färskpotatis
 • Salt
 • Svartpeppar

Grillat fläsk med löksås och färskpotatis är klassisk svensk husmanskost som passar alla dagar i veckan. Men vill du hålla dig till tisdagar så tänker inte jag hindra dig.

Grillat fläsk med löksås och färskpotatis.

Så här gör du grillat fläsk med löksås och färskpotatis

 1. Peppra fläsket på båda sidor. Då du använder rimmat fläsk så behöver du inte addera något salt.
 2. Lägg grillkol eller briketter på halva sidan av grillen och tänd på. Placera en stor folieform på motsatt sida. Vad du vill göra är att tillaga det rimmade fläsket på motsatt sida värmekällan. Du vill samtidigt att saften från fläsket ska rinna ner i folieformen, så du kan samla upp köttsaften och addera det i löksåsen. Beroende på vilken värme du har i din grill så kan det ta olika tid innan fläsket är färdigt. Därmed får du anpassa tillagningen av potatisen och löksåsen efter det.
 3. Koka upp färskpotatis i en kastrull med saltat vatten. Ett tips är att lägga med några dillkvistar under kokningen.
 4. Hacka löken och stek i smör så löken får svettas av i några minuter. Tillsätt mjöl och rör runt i någon minut. Addera grädden i omgångar. Adderar du i all grädde med en gång så finns det risk att det blir klumpar i din löksås.
 5. När du hällt i all grädde så tillsätter du köttsaften från fläsket tillsammans med honung och BBQ-sås. Låt löksåsen få sjuda i stekpannan i minst 10 minuter så eventuell mjölsmak försvinner. Smaka av med salt och svartpeppar.

Att grilla fläsket ger mycket goda grillsmaker. Lägg gärna i vedträd så ger det en god rökig smak både till fläsket och till löksåsen. Det går bra att använda mjölk istället för grädde i din löksås, men det blir mycket godare med grädde! Se till att steka löken i smör. För många kanske det kan låta märkligt att addera honung och BBQ-sås i löksåsen. Prova!

Har du inte möjlighet att grilla, så steker du upp fläsket i en stekpanna. I samma stekpanna som du stekt fläsket tillagar du sedan löksåsen. Det medför att de goda smakerna från fläsket adderas till löksåsen.
Det går bra att byta ut färskpotatisen till din favoritpotatis.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *