Ingredienser
4 portioner
Grillad lax
- 1 st. laxsida med skinn (ca. 1 kg)
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
- Skalet från 1 st. citron
Kall yoghurtsås
- 2 dl. yoghurt
- 1 dl. färsk persilja
- 1/4 dl. hackad dragon
- 3 msk. olivolja
- 1 msk. äppelcidervinäger
- 1 tsk. honung
- Svartpeppar efter smak
- Salt efter smak
Grillad lax och citron med kall yoghurtsås, ärtor och potatis är lättlagad middag som alla älskar. Glöm inte att grilla citronen, för jag kan lova att den blir omtyckt att pressa över.
Så här gör du grillad lax och citron med kall yoghurtsås, ärtor och potatis
- Lägg kol eller briketter på ena halvan av grillen och tänd på. Detta för att du ska tillaga laxen på motsatt sida värmekällan.
- Blanda vatten och socker i en skål och tillsätt rökspån av valfri träsort så den blir fuktig.
- Salta och peppra laxen på ovansidan efter smak. Riv över skalet från citronen. Dela sedan citronen i halvor.
- När kolen eller briketterna slutat ryka och fått bra värme, så lägger du laxen med skinnsidan nedåt på motsatt sida värmekällan på grillen. Lägg rökspånet ovanpå glöden och stäng locket, så kommer du få en god röksmak.
- Citronhalvorna lägger du med köttsidan nedåt direkt på värmekällan så den får en fin grillyta. Flytta citronen efter en stund från direktvärmen så den inte blir bränd.
- Koka potatis och gröna ärtor medan laxen och citronen tillagas tillagas.
- Finhacka persilja och dragon. Blanda yoghurt tillsammans med persilja, dragon, honung, äppelcidervinäger och olivolja i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Laxen är klar när du fått en innertemperatur om 50 grader och den är välstekt vid 55 grader. Om laxen av förmodan blir klar före potatisen så gör det inget om laxen får vila lite. Finhacka gärna lite krondill att strö över laxen medan den vilar.
Grillad lax och citron med kall yoghurtsås, ärtor och potatis är god lättlagad middag som passar alla dagar i veckan. Pressa över den grillade citronen innan du äter. Vill du pressa potatisen så går det bra också.