×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Grillad kyckling på Joetisserie – recept på snurrkyckling

Ingredienser

kniv-gaffel-skedGrillad kyckling på Joetisserie

 • 1 st. hel kyckling

Kryddning av insidan på kycklingen

 • 1 msk. chiliflakes
 • 1/4 msk. kanel
 • 30 drag med pepparkvarnen (mellangrovt)
 • 2 tsk. salt

Kryddning av utsidan på kycklingen

 • 2 tsk. salt
 • 30 drag pepparkvarnen (mellangrovt)
 • 1 msk. gul currypulver
 • 1 msk. ingefärapulver
 • 1 tsk. spiskummin

Grillad kyckling på Joetisserie – recept på snurrkyckling som du tillagar på din Kamado Joe.

Du kan även se videon på YouTube. Passa även på att följa mig för mer videor.

Inledning

Joetisserie är ett tillbehör till den keramiska grillen Kamado Joe. Med detta tillbehör så kan du tillaga mat under snurrning. Det är då en motor som snurrar ett spett och där du med de medföljande klorna håller fast det som du vill tillaga. I videon går jag igenom hur jag gör för att få till en god grillad kyckling. Men jag beskriver även tillvägagångssättet nedan. Har du en annan grill med liknande tillbehör, så borde tillvägagångssättet fungera på samma sätt, men jag ger inga garantier. Testa! Skriv gärna en kommentar och berätta hur det gick för dig.

Så här gör du grillad kyckling på joetisserie

 1. Krydda kycklingen enligt ingrediensförteckningen.
 2. Trä på kycklingen på spettet och fäst fast den med klorna. Passa på att justera kycklingen vid grillen, så du vet att den är centrerad när väl grillen är varm och det är dags att grilla kycklingen.
 3. Lägg grillkol på ena halvan av grillen och tänd på den. Alltså du vill ha en ”kall” och en varm del av grillen. Eftersom du vill att halva kycklingen ska exponeras för den varma sidan och andra halvan ska exponeras för den kalla sidan.
 4. Invänta att grillen blir varm och kommit upp till 150 grader. Justera de båda ventilerna för att nå önskad temperatur.
 5. Sätt Joetisserie tillbehöret på grillen tillsammans med motorn och invänta ca. 5 minuter, så du fortsatt är säker på att du håller 150 grader.
 6. När temperaturen är säkerställd så sätter du dit kycklingen, startar motorn och säkerställer så kycklingen snurrar som den ska. Därefter stänger du grillocket.
 7. Låt kycklingen få snurra i 1 timma. Öppna inte locket under denna tiden. Men håll koll på temperaturen ifall den skiftar från utgångstemperaturen. Då justerar du bara ventilen i toppen.
 8. Efter en timma kollar du till kycklingen. Nu ska du kolla in färgen på kycklingen. Tycker du dig inte fått tillräckligt med grillyta och färg, så flyttar du kolen över hela grillen. Har du tillräckligt med fin grillyta och färg, så låter du grillkolen vara på ena halvan av grillen.
 9. Mät kycklingens temperatur efter du kollat färgen på kycklingen. Temperaturen avgör för hur länge den ska fortsätta att snurra. Jag brukar vanligtvis stänga locket och låta kycklingen få snurra i ytterligare 15-20 minuter innan jag mäter temperaturen på kycklingen igen. Min erfarenhet är att det är den tiden som brukar återstå tills kycklingen nått rätt temperatur.
 10. Kycklingen är klar när du nått en innertemperatur på 85 grader intill benet.

2 kommentarer

  1. Anna skriver:

   Hej Johan!
   Har precis kollat din video när du grillar kyckling med joetesserie. Vi har också gjort det några gånger, så himla gott?
   Hur mycket ca vägde din kyckling? Jag upplever att den behöver runt 1 h / kg, är det så du ser det också?
   Ha de gott!
   Anna

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Hej Anna. Ditt meddelande hade av någon anledning hamnat i skräpfiltret. Jag skulle säga som du säger att den behöver 1h per kilo. Då på en temperatur om 150 grader. Den som jag använde i videon vill jag minnas var på ca. 1,2-1,4kg. Är inte helt säker dock. Bäst är alltid att mäta med termometer. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *