Ingredienser
4 portioner
Biff med bambuskott på stekhäll
- 400 g. lövbiff
- 2 tsk. bikarbonat.
- 3 msk. kinesisk soja till marinad
- 2 msk. maizena till marinad
- 1 msk. ingefära
- 3 st. vitlöksklyftor
- 2-3 msk. kinesisk soja till stekning
- 1 st. stora gul lökar
- Ca. 240 g. bambuskott (två mindre eller en stor konservburk)
- 1 st. paprika
- 3 msk. hoisinsås
- 3 msk. ostronsås
- 1 st. röd chili (valfritt)
- Ev. extra mazina till redning om ”såsen” upplevs för lös.
- Salt
- Vitpeppar
Övrigt
- Ris till 4 portioner
Biff med bambuskott på stekhäll är lättlagad och mumsig middag!

Inledning
Biff med bambuskott är en klassiker och den serveras ofta på buffén på våra svenska kinarestauranger. Men när tilagade du den själv senast? Biff med bambuskott på stekhäll är perfekt mat att tillaga just på stekhällen. Jag vet inte hur klassiskt det är att ha i paprika, men jag gilalr den smaken och jag tycker det tillför. Egentligen ska det serveras jasminris till, men jag tog det ris som jag hade hemma och det var basmati.
Mig veterligen ska det inte tillsättas någon chili, men jag personligen gillar när min biff med bambuskott får hetta av just chili. Men du gör som du vill!
I receptet ska du marinera köttet i bikarbonat. Det är klassiskt att många asiatiska restauranger gör så, för att möra köttet. Jag brukar skölja av kött under rinnande vatten när bikarbonatet gjort sitt arbete. Men du behöver inte skölja supernoga. Alltså det är bara så att du får bort en del av bikarbonatet.
Så här gör du biff med bambuskott på stekhäll
- Lägg lövbiffen i frysen i en timma så köttet får en lite fastare konsistens.
- Dela lövbiffen på hälften på den avlånga sidan av köttet. Skär sedan i mindre strimlor om ca. 5 mm.
- Gå i med köttet i en bunke och tillsätt bikarbonat och blanda runt. Ställ in i kylskåpet i någon timma.
- Ta ut köttet och skölj av det snabbt under rinnande vatten i ett durkslag.
- Lägg det strimlade köttet i en bunke.
- Skala och riv ingefäran. Därefter skalar du vitlöken och finhackar den. Gå i med vitlök och ingefära i bunken med köttet.
- Tillsätt sedan soja, maizena och blanda ihop. Låt köttet få gotta till sig i kylskåpet i minst 2 timmar.
- Skala löken och skär den i större bitar om ca. 2-3 cm.
- Avlägsna kärnhuset på paprikan och skär den i större bitar om ca. 2-3 cm.
- Valfritt är att dela bambuskotten på hälften.
- Gå i med olja i din stekhäll på medelhög värme och stek på köttet i 4-5 minuter.
- Lägg köttet på den yttre delen av stekhällen om du har plats. Annars för du över köttet i en skål.
- Gå i med mer olja och stek på lök, paprika och chili tills löken och paprikan blivit något mjuk men fortfarande har spänsten.
- Därefter går du i med det stekta köttet och blandar ihop.
- Tillsätt 3 dl. vatten, 2-3 msk. sojasås (smaka av), ostronsås och hoisinsås. Blanda ihop och smaksätt med salt och peppar.
- Låt sjuda ihop i 5-8 minuter. Upplevs själva såsen vara för lös, så reder du av med maizena. Smaka av om du vill addera mer soja, salt eller peppar.
Servera biff med bambuskott på stekhäll
Lägg riset på tallrikar och sen har du på din goda biff med bambuskott. Servera gärna en öl till och här kommer några serveringsförslag: