×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Ajvar Relish – Recept som du lyckas med

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Ajvar Relish

 • 1 st. aubergine
 • 3 st. röda paprikor
 • 1-2 st. röd chili
 • 2 st. vitlöksklyftor
 • 6 msk. vitvinsvinäger
 • 2 msk. olivolja
 • 2 msk. honung
 • 2 msk. rökt paprikapulver
 • 3-4 st. schalottenlökar (finhackad ska de ge ca. 1 dl.)
 • Salt efter smak
 • Svartpeppar efter smak

Ajvar Relish – Recept som du lyckas med. Är det matens motsvarighet till silvertejp?

Ajvar Relish - Recept som du lyckas med.

Så här gör du Ajvar Relish

 1. Sätt ugnen på högsta värme och på grill om din ugn har den funktionen. Ta fram en ugnsplåt och lägg ett bakplåtspapper ovanpå.
 2. Skär auberginen i två halvor och dela även paprikorna i halvor och ta ur innanmätet. Dela även den röda chilin i halvor och ta även här ur innanmätet. Vill du ha en stark ajvar relish så använder du två röda chilis, annars räcker det med en.
 3. Lägg auberginen och paprikorna med skalet uppåt på ugnsplåten och gnid in dem med 1 msk. honung. Ställ in dem i den varma ugnen i 15 minuter. Var inte orolig att auberginen och paprikan för en svart bränd yta. Du ska ta bort det brända i ett senare skede.
 4. Medan auberginen och paprikan tillagas i ugnen så finhackar du schalottenlöken och vitlöken. Stek dem i olivolja tillsammans med rökt paprikapulver. Stek tills löken och vitlöken fått en glansig yta utan att få stekfärg. Ställ av stekpannan från värmekällan när de stekt klart.
 5. Efter 15 minuters tillagning av auberginen och paprikan, så lägger du i chilin med skalet liggandes uppåt och tillagar i ytterligare 5 minuter.
 6. Efter 20 minuter tar du ut grönsakerna från ugnen och låter de vila i ca. 5 minuter.
 7. När gränsakerna har fått vila så tar du bort det brända skalet från paprikan och om något bränt har bildats på chilin. Skär dem sedan i stora bitar. Ta även bort skalet från auberginen och dela även den i större bitar.
 8. Lägg grönsakerna i en matberedare och tillsätt den stekta löken och vitlöken samt vitvinsvinäger och 1 msk. honung.
 9. Mixa ordentligt och smaka av med salt och svartpeppar.

Din Ajvar Relish är klar

Lägg din goda Ajvar Relish i en väl rengjord glasburk och förvara i kylskåpet. Låt din ajvar relish gärna få stå någon dag eller två i kylskåpet så kommer smakerna att sätta sig ordentligt. Sterilisera gärna glasburken i ugnen på 100 grader i ca. 10 minuter, så håller din Ajvar Relish betydligt längre. Men då den är så mycket godare än den fabriksproducerade, så kommer den gå åt fort. En god vän till mig beskriver Ajvar Relish som matens motsvarighet till silvertejp. Jag är nog benägen att hålla med och det finns så många områden som du kan använda den till. Bara det att servera den till en god grillad köttbit gör susen. Eller varför inte använda den i några av mina andra recept som du hittar här, här och här.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *