Ugnsbakade tomater – Ta tomaten till nya höjder genom att tillaga dem i ugnen på låg temperatur.

Så här gör du ungsbakade tomater

  1. Ställ ugnen på 125 grader.
  2. Skär körsbärstomaterna i halvor.
  3. Lägg tomathalvorna i en ugnsfast for med köttsidan uppåt.
  4. Finhacka vitlöken och fördela över tomaterna.
  5. Ringla över olivolja.
  6. Krydda med timjan och basilika. Riv basilikabladen och timjansbladen avlägsnar du från kvisten.
  7. Riv över zest från 1/2 st. citron.
  8.  Tillsätt lite socker som du fördelar över tomaterna.
  9. Avsluta med att krydda med salt och svartpeppar.
  10. Ställ in tomaterna i mitten av ugnen på 125 grader i 2-3 timmar.

Ju längre dina tomater får gå i ugnen, desto mer av tomatens sötma kommer fram och du får även en djupare tomatsmak. Jag tycker 2-3 timmar är lagom, men du kan såklart köra dem längre än så om du vill. Dina ugnsbakade tomater räcker till mellan 4 och 8 tallrikar, beroende på hur många du väljer att servera. Servera dom svala. Dessa passar bra att servera till kött, fågel eller fisk. Eller att blanda tillsammans med ost som mozzarella. Du kan exempelvis även ha dem i en välsmakande sallad.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked

Ugnsbakade tomater

  • 250 g. körsbärstomater
  • 1 st. vitlöksklyfta
  • 2 msk. olivolja
  • 1 tsk. timjansblad
  • 10 st. basilikablad
  • Zest från 1/2 citron
  • 1 nypa socker
  • 1/4 tsk. nymalen svartpeppar
  • 1 nypa salt
Skriv ut receptet