×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Ugnsbakad hel gädda med vitvinssås är välsmakande husmanskost

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Ugnsbakad hel gädda

  • 1 kg. gädda utrensad
  • 1 st. liten knippe citronmeliss
  • 1 st. liten knippe citrontimjan
  • 1 st. lite större knippe persilja
  • 6 msk. smör
  • 2 msk. olivolja
  • 1/2 citron
  • 1 st. gul lök
  • 1 st. morot
  • Salt efter smak
  • Vitpeppar efter smak

Vitvinssås

  • Fiskspadet
  • 2 dl. vitt vin
  • 2 dl. grädde
  • 1 msk. smör
  • Salt efter smak
  • Vitpeppar efter smak
  • Redning

Ugnsbakad hel gädda med vitvinssås är välsmakande husmanskost. Har du kanske fångat gäddan själv?

Ugnsbakad hel gädda med vitvinssås är välsmakande husmanskost. Har du kanske fångat gäddan själv?

Så här gör du ugnsbakad hel gädda med vitvinssås

Tillagning av gädda

  1. Förbered gäddan om det inte är gjort genom att först fjälla av den med en kniv. Avlägsna sedan fenorna enklast med en sax och skär sedan av huvudet. Skär ett snitt på magen för att avlägsna inälvorna och skölj sedan gäddan ordentligt.
  2. Skär löken och moroten i mindre bitar och skär citronen i skivor.
  3. Ta fram en ugnsfast form och lägg i tillräckligt med ugnsfolie så du kan tillaga fisken inuti folien som ett knyte.
  4. Lägg några klickar med smör i botten av folien.
  5. Salta och peppar in och utsidan av fisken och lägga i ugnsformen.
  6. Fyll gäddan med citron, morot, lök och örter.
  7. Lägg några klickar smör på ovansidan av gäddan och ringla även över en lite olivolja.
  8. För samman folien så det blir ett förslutet knyte.
  9. Tillaga i mitten av ugnen på 175 grader i ca. 45 minuter. Du vill att gäddan ska få en innetemperatur om 54 grader intill benet.

Tillagning av vitvinssås

  1. Ta tillvara på fiskspadet som bildats när gäddan tillagats i en kastrull.
  2. Tillsätt vitt vin och grädde och låt sjuda i 10 minuter.
  3. Tillsätt redning tills du får en konsistens som du tycker om på din vitvinssås.
  4. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Runda av med en klick smör innan servering.

Serveringsförslag

Servera ugnsbakad hel gädda med vitvinssås tillsammans med kokt potatis och haricoverts eller gröna ärtor. Det går bra att pressa potatisen om du vill, eller göra ett gott potatismos att servera till. Gäddan innehåller mycket ben. När den har svalnat lite så brukar jag rensa den från ben och få ut bitar av fiskkött att servera.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *