×
×

Sök på Johans mat

Torskrygg med sandefjordsås, sparris och kokt potatis

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Torskrygg med sandefjordsås

  • 4 st. bitar torskrygg
  • 800 g. potatis
  • 1 st. purjolök
  • 1 knippe sparris
  • 2 dl. vispgrädde
  • 2 dl. crème fraiche
  • 100 g. smör
  • 80 g. rom av valfri sort (eller blanda olika)
  • 3 msk. finhackad gräslök
  • Saften från 1/2 citron
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Torskrygg med sandefjordsås, sparris och kokt potatis är välsmakande middag.

Torskrygg med sandefjordsås, sparris och kokt potatis är välsmakande middag.

Så här gör du torskrygg med sandefjordsås

  1. Ställ ugnen på 150 grader.
  2. Rengör potatisen från eventuell jord. Jag föredrar att koka med skalet på, men vill du skala den så gör du det.
  3. Lägg potatisen i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker potatisen. Tillsätt ca. 2 tsk. salt. Tillaga potatrisen enligt anvisningarna.
  4. Krydda torskryggen med salt på båda sidorna och lägg sedan i en ugnsfast form. När det är ca. 15 minuter kvar på potatisen så ställer du in torskryggen i mitten av ugnen. Jag tillagade torskryggen tills den fick en innertemperatur om 53 grader. Se min temperaturguide.
  5. När du satt in torskryggen i ugnen, så börjar du med sandefjordsåsen. Lägg crème fraiche, smör och grädde i en kastrull.
  6. Låt sandefjordsåsen koka up för att sedan sjuda på låg värme. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Lägg en klick smör i en stekpanna och tillsätt sparris. Finhacka även purjolöken. Stek sparrisen och purjolöken tills sparrisen fått en fin stekyta och där sparrisen har kvar ett litet ”bit”. Purjolöken ska även den gärna få lite stekyta.
  8. När fisken är klar så tar du ut den från ugnen för att vila. Troligtvis är även potatisen klar.
  9. När sparris, potatis och toskryggen är färdig, så tillsätter du finhackad gräslök och rom i sandefjordsåsen. Spara gärna 4 tsk. rom till garnering. Rör runt försiktigt. Har du fått sky från torskryggen, så adderar du gärna den i din sås.

Servera torskrygg med sandefjordsås

Börja med att lägga sandefjordsåsen i botten på varje tallrik. Lägg sedan på torskryggen och den kokta potatisen. Lägg därefter på den steka purjolöken ovanpå torskryggen och toppa med rom. Avsluta med att lägga på 2-3 st. sparrisar och dra något drag med pepparkvarnen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *