×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Tekakor – Recept på gammaldags och beprövat gott bröd

Ingredienser

kniv-gaffel-skedTekakor

  • 1 l. mjölk
  • 4 dl. havregryn
  • 1 st. ägg
  • 100 g. smör
  • 100 g. jäst
  • 2 tsk. salt
  • 1/2 dl. sirap
  • 1+1/2 kg. mjöl

Tekakor – Recept på gammaldags och beprövat gott bröd.

Tekakor - Recept på gammaldags och beprövat gott bröd.

Så här gör du tekakor – Recept på gammaldags och beprövat gott bröd.

  1. Koka upp havregrynen och hälften av mjölken i en kastrull tills det blir en gröt.
  2. Smält samtidigt smöret i en annan kastrull.
  3. Smula jästen i en kopp och blanda med salt.
  4. När du fått konsistensen av gröt, så häller du i resten av den kalla mjölken. Tillsätt även ägget, jästen, sirapen och det smälta smöret.
  5. Rör om ordentligt och tillsätt mjölet. Knåda degen tills den blir smidig på ett mjölat bakbord. Baka ut direkt på bakbordet.
  6. Kavla ut degen tills den blir ca. 1cm tjock. Forma tekakorna till runda fina tekakor i en diameter om ca. 10 cm. En rengjord fiskbulleburk är perfekt för detta ändamål. Nagga dem sedan väl med en gaffel.
  7. Låt tekakorna jäsa under en bakhandduk i ca. 30 minuter.
  8. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca. 5 minuter eller tills tekakorna fått en fin färg.

Detta recept ger dig ca. 30 st. tekakor att frysa ner eller äta direkt. Ät dom gärna lite ljumna med smör och ost samt ett glas kall mjölk.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *