×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Spenatpaj med tre ostar samt pinjenötter och solroskärnor

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Pajdeg

  • 125 g. smör
  • 3 dl. vetemjöl
  • 2 msk. kallt vatten

Pajfyllning

  • 200 g. färsk spenat
  • 3 st. ägg
  • 1½ dl. grädde
  • 1½ dl. mjölk
  • 25 g. pinjenötter
  • 25 g. solroskärnor
  • 1 dl. riven parmesanost
  • 1 dl. riven cheddarost
  • 1 dl. grevéost
  • 2 msk. hackad gräslök
  • 1 krm. salt
  • 1 krm. svartpeppar

Spenatpaj med tre ostar samt pinjenötter och solroskärnor är den mumsiga pajen som du serverar tillsammans med en god sallad.

Spenatpaj med tre ostar samt pinjenötter och solroskärnor

Så här gör du spenatpaj med tre ostar samt pinjenötter och solroskärnor

  1. Blanda smör, mjöl och vatten i en matberedare.
  2. Tryck ut degen i en pajform så den täcker botten och kanterna. Nagga pajdegen med en gaffel.
  3. Förgrädda pajdegen i ugn på 200 grader i ca. 10 minuter.
  4. Riv cheddarost, grevéost och parmesanost.
  5. Stek spenatbladen i smör och olivolja i några minuter tills de krympt ihop.
  6. När spenaten stekt klart, så låter du den rinna av och pressa ur så mycket vätska som möjligt.
  7. Rosta pinjenötter och solroskärnor i en stekpanna tills de får fin färg.
  8. Vispa ihop äggen med mjölk, grädde, salt och svartpeppar.
  9. Lägg den stekta spenaten och nötterna i botten på pajen. Strössla över gräslöken.
  10. strössla över de rivna ostarna i ett jämt lager.
  11. Häll över äggblandningen så det täcker.
  12. Grädda i ugn på 175 grader i ca. 40 minuter. Pajen är klar när äggen har stannat sig.

Låt pajen svalna något innan servering. Servera gärna spenatpaj med tre ostar samt pinjenötter och solroskärnor med en god sallad. Ringla gärna olivolja och balsamico vinäger över salladen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *