×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Skaldjursbuljong på räkskal

Ingredienser

kniv-gaffel-skedSkaldjursbuljong

  • 1 kg räkskal
  • 1 st. gula lök
  • 1 st. stor morot
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 2 st. citronklyftor
  • 1 st. rotselleri
  • 2 msk. tomatpuré
  • 10 st. svartpepaprkorn
  • 3 st. lagerblad
  • 3 msk. hackad dill eller 4-5 st. dillstjälkar
  • 2 dl. vitt vin
  • Vatten

Har du haft en räkfrossa? Släng inte räkskalen! Att tillaga skaldjursbuljong på räkskal är snabbt och enkelt. Perfekt att frysa ner för kommande middagar!

Så här gör du

  1. Grovhacka lök, morot, rotselleri och vitlök.
  2. Lägg alla hackade ingredienser i en stor gryta tillsammans med räkskal, dill, svartpepparkorn, lagerblad och citron.
  3. Håll på det vita vinet och fyll på med vatten tills det täcker räkskalen.
  4. Koka upp och låt den sedan sjuda i 20 minuter.
  5. Efter 20 minuter så ställer du av grytan så den får svalna i kylskåp under natten.
  6. Sila av skaldjursbuljongen i en bunke. Ska du frysa ner skaldjursbuljongen, så placerar du fryspåsar i en tillbringare med gradering. Det gör det enklare att hälla till önskad mängd samt att du enkelt kan knyta ihop påsen.
    Varför säger receptet att man bara koka räkbuljongen i 20 minuter? Skaldjur får en otrevlig bitter smak om skalet får koka för länge. Detta vill man såklart undvika och vid 20 minuter så kommer du ha en god fin smak på din skaldjursbuljong.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *