×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Scones – Klassiskt och lättlagat grundrecept

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4st. brödbitar

 • 4 dl. vetemjöl
 • 75 g. smör
 • 2 tsk. bakpulver
 • 1/2 tsk. salt
 • 2 dl. mjölk

Scones – Klassiskt och lättlagat grundrecept på enkla scones.

Scones - Klassiskt och lättlagat grundrecept på enkla scones.

Inledning

Scones är en riktig klassiker. Alltså de är både enkla och snabba att göra. Här har du ett klassiskt och lättlagat grundrecept som du kan följa. Du äter dem gärna när de är ljumna tillsammans med smör och ost. Eftersom det är ett klassikt sätt att äta dem. Men även marmelad är gott att ha med. Eller varför inte körsbärschutney?

Jag gillar att äta nybakade scones till frukosten. Så det är i min mening ett bröd du gör på lördag eller söndag, när du är ledig och har mer tid. Men du kan såklart även göra dem att äta till ett trevligt mellanmål.

Så här gör du scones

 1. Sätt ugnen på 250 grader.
 2. Lägg mjöl, bakpulver och salt i en bunke och blanda runt.
 3. Tillsätt smöret och bland in det med mjölblandningen, tills smöret blir till små kulor och därmed finfördelat. Du använder med fördel dina rena händer.
 4. Tillsätt sedan mjölken och blanda med en slev till en jämn smet. Du behöver inte överarbeta den. Degen kommer vara kladdig.
 5. Ta fram en ugnsform och lägg bakplåtspapper ovanpå. För ut degen i mitten och tryck ut din scones deg till en cirkel om ca. 20-22 cm i diameter. Din höjd bör bli runt 1,5-2 cm av mängden deg. Ta fram en kniv och skär ut 4 lika stora delar.
 6. Grädda dina scones i mitten av ugnen i 10-12 minuter.
 7. När de är klara, så för du över dem till ett svalt ugnsgaller. Du kan med fördel behålla bakplåtspappret under, så blir det enklare att flytta dina scones.
 8. Servera dina scones ljumna.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *